Rust ile Oyun Programlama

Uzun süredir Rust programlama dilini öğrenmeye çalışıyorum. Bu yolda yürürken çevrimiçi eğitim materyalleri, blog yazıları ve bültenler haricinde birincil kaynak olarak da kitapları kullanmayı tercih ediyorum. Diğer yandan bir programlama dilini iyi seviyede öğrenmenin bana göre iki yolu var; var olan ürünlerin benzerini yazmak ya da oyun geliştirmeye çalışmak. Bazı yayınlar programlama dilini oyun yazarak öğretmeye çalışıyorlar. Takip ettiğim Herbert Wolverson'un Hands-on Rust: Effective Learning through 2D Game Development and Play isimli kitap da bunlardan birisi. Çok efsane bir öğrenim deneyimi olduğunu ifade edebilirim.

Wolverson öncelikle ağaç eve girişi oyunlaştırdığı terminal programı ile okuru ısındırmaya başlıyor. Temel seviyede Rust özelliklerini, ortamını tanıyorsunuz. Derken kendinizi Flappy Bird benzeri bir oyun yazarken buluyorsunuz. Nihayetinde çıta yükseliyor ve kendi Dungeon Crawl maceranızın içine dalıyorsunuz. Ben şahsen sadece ilk dört bölümü tamamladıktan sonra bile birçok şey öğrendim. State machine kalıbının oyunlar için ne anlama geldiğini, builder tasarım kalıbının ne güzel bir şey olduğunu, 2D bir x,y koordinat sisteminin iz düşümü için kullanılan yaklaşımları, bileşenler arttıkça zorlaşan nesne yönetimi için Entity Component System isimli mimari stilin ele alınması vs öğrendim.

Gerçekten de teoride kalan bazı kavramların asıl saha uygulamalarında işleyişini görmek ve neden onlara ihtiyaç duyulduğunu anlamak açısından oyun geliştirmeye çalışmak gelişim açısından son derece önemli. Hatta kişisel gelişim açısından öğrendiklerimizi anlatarak pekiştirmek de bana kalırsa çok kıymetli. İşte bu amaçla bende Pack-Man benzeri bir şeyler yazmaya çalışırken neler öğrendiğimi minik bir videoda toplamak istedim.

Buyrunuz efenim :)

Bir başka Rust çalışmasında görüşmek dileğiyle, hepinize mutlu günler dilerim. 

Yorum ekle

Loading