Webiner - WCF RIA Services

Merhaba Arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta içerisinde kişisel bilgisayarımdaki teknik bir aksaklık nedeniyle NedirTv?com sitesi aracılığıyla yayınladığımız WCF RIA Services webinerimiz yarım kalmıştı. 18.12.2009 Cuma gecesi 21:00 - 22:00 saatleri arasında ise herhangibir sorun olmadan Webinerimizi tamamlamayı başardık. Ayrıca Webiner kaydı NedirTv?com sitesi üzerinden yayınlandı.

Bu Webinerimizde kısaca WCF RIA Service kavramını tanımaya çalıştık. Bildiğiniz üzere .Net RIA Services ismi WCF RIA Services olarak değiştirildi. Bu WCF Eco System yaklaşımının bir sonucu. WCF RIA Service' leri, zengin içerikli internet uygulamalarının(Rich Internet Applications), çok katmanlı mimariyi(N-Tier) uygulamaları halinde sunucu üzerindeki kaynaklara ulaşmalarında büyük önem taşımaktadır. Özellikle sunum katmanı(Presentation Layer) ile orta katman(Middler Tier) arasındaki uygulama mantığının(Application Logic) paylaşılmasında önemli bir rol üstlenmektedirler. Bu anlamda sunucu kaynaklarının kullanımına ilişkin olarak, uygulama mantığının etkili ve kolay bir şekilde ele alınması mümkün hale gelmektedir. Üstelik geliştiricilerin servis alt yapısı, iletişim şekli gibi bir takım detayları düşünmesine gerek yoktur. Nitekim, Visual Studio ortamına entegre gelen Domain Service şablonu yardımıyla sadece uygulama mantığı üzerine odaklanılması yeterlidir. Elbette veri kaynağına olan erişiminde kullanılabilen Entity Data Model' in yetenekleride yadsınamaz.

Tabi konu RIA uygulamaları olunca akla ilk gelen Silverlight nesneleridir. Bizde Webinerimizde Silverlight 4.0 odaklı olarak geliştirilen bir uygulamada WCF RIA Service kullanımını incelemeye çalıştık. Keyifli seyirler dilerim...

Süre -> 54:52

Yorumlar (1) -

  • Hocam Merhaba,
    Ben daha önce aksaklık yaşanan webinere katılmıştım ancak Cuma günü webineri izleyemedim ama bir sorum olacaktı. Daha önce RIA Service eklemeye çalıştığımızda henüz bir logosu bile yoktu. Şimdi ise adı değişip WCF RIA Services oldu. Peki RIA Services ne zaman kararlı sürüm halini alacak ve biz uygulama geliştiricilerin kullanımına sunulacak. Şuanda kararlı bir sürüm olmadığı için sadece deneme amaçlı kullanabiliyoruz. WCF RIA Services'ın yol haritası hakkında bilgi verebilirmisiniz ?
    Teşekkürler

Yorum ekle

Loading