Webiner - .Net 4.0 ile Paralel Programlamaya Giriş [Beta 2]

Merhaba Arkadaşlar,

Bundan yıllar önce üniversitede öğrenciyken ilk kişisel bilgisayarımı almak üzere rahmetli babam ile birlikte Perpa' ya gittiğimi hatırlıyorum. O sıralar piyasada var olan bilgisayar dergilerini hatırlıyorum da...486 DX-33 tabanlı işlemcilere sahip sistemler anlatılıyor ve öneriliyordu. Ancak bütçe belli olunca Perpa' daki mağazada ancak 486 SX-25 işlemcili bir modeli alabileceğimizi farketmiştik. Aradaki tek farkın, SX-25' in DX-33'e göre matematiksel hesaplamalarda daha yavaş olması olduğunu hatırlıyorum. Tabi bu eksiklik, matematiksel hesaplamalarda, dosya giriş çıkış işlemlerinde, sunucu bazlı süreçlerde, yapay zeka algoritmalarında, grafik işleme uygulamalarında dez avantaj oluşturacak bir fark yaratıyordu. Özellikle hız ve performans açısından. Ancak o zamanlar daha çok oyunlara olan etkisini düşünüyordum. Wink 

Gel zaman git zaman Intel firmasının kurucusu Gordon Moore' un meşhur yasasını okudum. 18 ayda bir ikiye katlanan ve üretim maaliyetleri aynı kalan yada azalan transistor sayılarından bahsediyor ve hızların nasıl artacağını ifade ediyordu. (Tabi bu kanun günümüzde geçerliliğine neredeyse yitirdi.) Sonrasında ise işin ardı arkası kesilmedi. 200 MMX, Pentium, Celeron işlemciler derken bir baktık diz üstü bilgisayarlarımızda bile 4 çekirdek var. (Örneğin şu an bu yazıyı yazdığım bilgisayarda çift çekirdek işlemci bulunmakta) Artık 32 işlemcili bir bilgisayarın maaliyeti bundan onlarca yıl öncesi kadar yüksek değil. Hatta bu kadar çok işlemciye sahip sistemleri kurmak artık hayal değil. Hal böyle olunca, uygulamalarda Multi-Thread yaklaşımlarda bir hayli önem kazandı. Özellikle son yıllarda Microsoft bu anlamda yazılımcıların daha kolay kod geliştirebilmesine olanak tanıyan yenilikler duyurdu. İşte bunlardan biriside paralel programlama alt yapısı. Bu Webinerimizde .Net Framework 4.0 içerisine gömülü olarak gelen paralel programlama alt yapısını inceldik. Kaçıran arkadaşlarımız NedirTV?com adresinden söz konusu webineri indirip izleyebilirler. İyi seyirler dilerim.

Süre : 58:55

Yorumlar (1) -

  • Babanıza Allah'tan rahmet diliyorum değerli hocam.Evet artık laptop'lara bile 4 çekirdek işlemciler geldi fakat bu işlemcilerde, diğer çekirdekler kullanılmadığı zaman, devre dışı kalmaz ise çok büyük pil sorunları ile karşılaşacağımızı sanıyorum.Artık 4 çekirdekli 6 gb ramli laptoplar bile piyasada görünmeye başladı.

    Ben masaüstü Dual Core'um ve laptopta Amd Turion X2 Mobile(çift Çekirdek)'ım ile memnunum Smile

    64 bit Windows 7'de Photoshop 64 Bit 3 saniyede açılıyor.. Smile

    Yanlız 64 bit programlar yazılırken biz C# programcılarına düşen görevleride merak ediyorum.C++.net'de 3 çeşit compiler(64,32,Itanium) varken C# için kesin bir bilgim yok..

Yorum ekle

Loading