Ocak Bültenim

Merhaba Arkadaşlar,

Zaman ne kadar da hızlı akıyor öyle değil mi? Bakın 2012' ye ha girdik gireceğiz derken, senenin ilk ayını da tamamlamış durumdayız. İstanbul' da bu sene çok fazla kar görememiş ve onu özlemiş olsakta bir ayda bu şekilde geldi geçti işte. Peki ben 2012 yılını nasıl geçirmeyi planlıyorum. Aslına bakarsanız son aylarda içimde doğan yazma isteğini devam ettirmek niyetindeyim. Fakat her zaman dediğim gibi istikrar çok ama çok önemli. Yaptığım planlamaya göre ayda 2 Teknik Makale, 1 Webiner(NedirTv?com), 2 Tek Fotoluk İpucu ve bir de Aylık Bülten yayınlamayı düşünüyorum.

Aylık Bülten??? O da ne diyebilirsiniz Smile

Malum internet hayatımızın bir parçası olmuş durumda ve bu anlamda ben de işe yarar gördüğüm pek çok kaynağı yakaladığımda, çeşitli sosyal ağlarda(özellikle facebook üzerinden) paylaşmaya çalışıyorum. Ancak gördümkü sosyal ağlarda tam bir spam haline dönüşmüşüm Sealed Bu nedenle bu tip paylaşımlarımdan seçmece olanlarını aylık olarak bir bülten içerisinde toplayıp yayınlamanın daha düzenli ve doğru olacağına karar verdim. Dolayısıyla her ayın son haftasında(büyük ihtimalle son pazartesi gününde) bir bülten yayınlayıp gözüme takılanları aktarıyor olacağım. Umarım beğenir ve faydalanırsınız.

Ocak ayında Internet üzerinde gezinirken gözüme takılan, hem yararlı ve teknik hem de eğlenceli içeriklere ait bilgilere bu yazım vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Tabi daha da fazlası var. Haydi hiç vakit kaybetmeden Ocak Ayı bültenine başlayalım.

İlk olarak ayın sorusu gelsin Wink Aşağıdaki kod parçasını, bilgisayara dokunmadan kafanızda derleyin ve çalışma zamanında(Runtime) nasıl bir ekran çıktısı üreteceğini bulmaya çalışın.

 using System;

namespace Mutable
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Context ctx = new Context();

            Console.WriteLine(ctx.Burak.Increase(100));
            Console.WriteLine(ctx.Burak.Increase(200));
            Console.WriteLine(ctx.Burak.Increase(300));
        }
    }

    class Context
    {
        public readonly Person Burak = new Person();
    }

    struct Person
    {
        private decimal _salary;
        public decimal Increase(decimal rate)
        {
            _salary += rate;
            return _salary;
        }
    }
}

Cevabı Şubat bülteninde bulabilirsiniz Wink

Her ne kadar SQL tarafına ve özellikle 2012 ile gelen yeniliklere uzak olsam da zaman zaman bu konudaki yazılara gözüm takılmıyor değil. Bu ay da Sql Server 2012 ile gelen yeni tarih ve zaman fonksiyonlarının anlatıldığı bir yazı dikkatimi çekti. SQL demişken çok ilginç bir rapora rastladığımı da belirtmek isterim. Malum SQL odaklı çalışan web uygulamalarının çoğunluğu üzerinde Injection saldırıları söz konusu. Bu adresteki PDF dosyasında konu ile ilişkili aydınlatıcı bilgiler ve saldırılara ait bazı istatistiki veriler yer almakta. Injection ile ilişkili olarak bu kaynağa da göz atabilirsiniz elbetteki Wink

Takip edenler bilirler. Geçtiğimiz ay sevgili Uğur Umutluoğlu hocamız MVP' liği bıraktığını açıkladı. Benim için olduğu kadar pek çok takipçisi içinde üzücü bir haber. Ancak ben de MVP' liği kendi isteğimle bırakmış olsam da, paylaşım yapmadan uzun süre dayanamadım. Ünvanlar çoğu zaman önemli olduğu gibi zaman zaman da önemsiz kalabiliyorlar aslında. Herşeyden önce ünvanlar bana kalırsa bir ölçüm kriteri olmamalı sahibi için. Zaten bunun bilincinde olan Uğur hocam gibiler, istikrarı sağlayamayacaklarını gördüklerinde bayrağı benim de yaptığım gibi daha yararlı olabilecek insanlara devrediyorlar. Konu çok derin bir mevzu aslında. Nitekim bu konuda bu ay içerisinde okuduğum başka ilginç bir yazı daha var. Burdan bir okuyun isterim.

Dünya üzerinde en çok takip edilen sayfalardan birisi de The Boston Globe' un The Big Picture' ıdır. Geçtiğimiz ay içerisinde, yeni yıla girerken dünya üzerinde çekilmiş pek çok harika fotoğrafa yer verilmiş. Yeni yıl coşkusunu bir de fotoğraf karelerinden yakalamak adına harika bir kaynak. Bu adresten diğerlerine de bakabilirsiniz. Ben 2 ve 8 numaralı fotoğrafları çok ama çok beğendim.

Bu arada National Geographic dergisinin 2011 yılı içerisinde düzenlediği Fotoğraf yarışmasının sonuçlarına da bu adresten bakabilirsiniz. Yine olağanüstü güzel fotoğraflar var. 1 numaradan itibaren zaten şöyle bir dağılıyorsunuz. Yusufçuğun o kadar net bir fotoğrafını yakalamış olmak bir yana renk uyumları mükemmel. Hakikaten inanılmaz yetenekler var şu dünyada fotoğrafçılık namına. Ah! Azıcık ucundan bende de olsaydı ya Sealed

Fotoğrafçılık meraklısı ve ısrarla eğitim almayarak fotoğraf konusunda amatörlük mertebesine bile erişememiş birisi olarak, takip ettiğim foto blog' larından Ocak ayı için seçtiğim en güzel fotoğraf aşağıdakiydi.

306 saniyelik uzun pozlama süresi ile üretilmiş etkileyici bir fotoğraf öyle değil mi? Özellikle rüzgar değirmeninin hareketi ve yıldızların o zaman dilimi içerisinde dünyanın hareketi nedeniyle bıraktıkları izler harika. Renk uyumu da cabası. Ellerine sağlık David Anastácio usta.

Bu arada araya sıkıştırmadan edemeyeceğim. Beni tanıyan hemen herkes Joe Satriani hayranı olduğumu bilir. Öyleyse bu ayki bültenim Joe' suz olamaz(Aslında ona her ay yayınlayacağım bültenlerde yer vermeyi planlıyorum) İşte Paris' teki konserinden güzel bir canlı performans. Bu şarkının girişini Screencast' lerimde de kullanırdım.

Ayın Bug' ı mı desem felaketimi desem bilemedim. Çalıştığım bir projeyi aynı zaman diliminde çalışmayan bir kaç kişiden bir şekilde devraldım. Ne yazık ki ülkemizde her developer hemen hemen kendine göre bir tarz oluşturup kodlama yaptığından, sonradan gelen developer' lar uzun bir süre zorlanır ve işin içinden çıkamayınca kendi tarzlarını sisteme yerleştirip bir sonraki developer' a yine bir enkaz bırakırlar. Ben de şu anda bu halkanın bir parçası olarak projemde zaman zaman düştüğüm anlamsız hata mesajları ile boğuşmaktayım. Ayın Bug' ı dediğim bu kritik hatayı aşağıdaki fotoğrafta bulabilirsiniz. Bakalım sorunu gördüğünüzde nasıl bir tepki vereceksiniz? Benim tepkim şu oldu Yell

Tabi bu tip Software hataları için "aman canım ne olacak düzeltilir!" diyeceksiniz biliyorm. Ama size bu kod parçasının production' da kullanılan bir sisteme ait olduğunu söylesem Embarassed Durumun vehametini kavramak için bir de şu adreste yer alan 2011 yılının bir kaç software faciasına göz atalım. Eski patronlarımdan birisinin güzel bir söz vardı. Kendisine mi aittir bilinmez ama güzeldi : "Tasarlanan her uçak uçmuş ama tasarlanan her yazılım çalışmamıştır" Wink

Bir .Net geliştiricisi olarak aslına bakarsanız Windows Phone 7yüklü bir telefona sahip olmayı, sabırsızlıkla bekliyorum. Ülkemiz topraklarına hala girmemiş olduğunu ve geldiğinde çok pahalı fiyatlardan satılacaklarını bilsekte, çoğumuz Windows Phone 7 tabanlı bir telefona sahip olmak istiyoruz. İşin gerçeği bu ay Youtube üzerinden yakaladığım bir video' yu da hayranlıkla izlediğimi itiraf edebilirim. Ahhh! Ah! Üstelik ödüllü Carl Zeiss merceğe de sahip bir telefon olduğundan ayrı bir ilgimi çekti.

Ocak ay içerisinde sıkça oynadığım oyunlar Duke Nukem 3D ve Starcraft II idi. Açıkçası, önce Starcraft II' yi ilk olarak oynasaydım sanırım Duke Nukem' ı kurmaya fırsat olmazdı diye düşünmeden edemiyorum. Üniversite yıllarımda Starcraft' ın ilk sürümünü oynarken, kendimi bilgisayar başında saatlerce kaybettiğimi çok iyi hatırlıyorum. Ne dışarı çıkardım, ne bir arkadaşımla sosyal aktivite de bulunurdum. Tabi şimdi durum daha farklı. Sadece stres atmak için kısa zaman dilimlerinde oyun oynuyorum. Aslında bir oyun konsoluna sahip olmanın tam vaktidir benim için. Bu noktada her ne kadar PS ön plana çıkıyor olsa da benim gönlüm XBOX tarafından yana. Microsoft Feed geçtiğimiz senenin popüler olan XBOX oyunlarını listelemiş. Neler yokki listede. Gerçi topluca bir baktığımda, Türkiye için oldukça yüksek bir oyun bütçesi gereksinimi de ortaya çıkmıyor değil. Undecided

Diğer yandan oyun derken aşağıdaki video' ya da bakmanızı öneririm. 21bin dolarlık bu silah ateş etmiyor gerçi ama ilginç bir özelliği daha var. Tüm gelir çocuklara gidiyormuş. Oyun meraklısı bir arkadaşımız kalkmış Halo 2' deki Gravity Gun' ın inanılmaz gerçekçi bir verisyonunu üretmiş. Baya ciddi ciddi elinizle tutabileceğiniz, ısı yayan bir silah. Ne fanatikler var değil mi? Smile

Sevgili Scoth Hanselman her zamanki gibi döktürmeye devam ediyor. Hiç üşenmemiş external driver' larımızın varsayılan icon' larını istediğimiz gibi nasıl değiştirebileceğimizi araştırmış. Buradan yazısını okuyabilir ve keyfinize keyif katabilirsiniz.

Bu ay içerisinde okuduğum makalelerden birisi de, Windows Azure üzerindeki Caching stratejilerinin anlatıldığı Windows Azure Caching Strategies idi. MSDN Magazine tarafından yayınlanan online içeriğine bu adresten ulaşabilirsiniz. Çok uzun olmayan ve Distributing Caching gibi önemli konuları da ele alan bu yazıyı, bir çırpıda okuyabileceğinizi düşünüyorum. Bilgilenmek açısından önemli olduğu kanısındayım.

Size hangi arama motorunu kullanıyorsunuz desem, sanıyorum ki büyük bir çoğunluğumuz "Google" der. Ben de genellikle bir şey araştıracağım zaman Googlelıyorum(Googling) Google ana sayfasında en çok hoşuma giden ise arada sırada günün anlam ve önemine ait yayınlanan Doodle' lar.

Söz gelimi 2011 yılına ait yayınlanan Doodle' lar arasında en çok ilgimi çeken, Stanislav Lem için olanıydı. Hatta logoya tıkladığınızda HTML 5 ile yazılmış harika bir robot oyunu karşınıza çıkıyordu. Peki senelere göre yayınlanan Doodle' ları ve onlara ait bilgileri öğrenmek ister miydiniz? O zaman şöyle alalım sizi. Üstelik Doodle' ların nasıl yapıldığına ve canlı ön izlemelerine kadar pek çok bilgi de yer almakta.

HTML 5 demişken, geçtiğimiz ay içerisinde David Pallman, Adventure in HTML 5 : Debug Hero Game Featuring CSS Sprites and jQuery Animation isimli blog girdisinde, geliştirdiği bir oyunu kanyak kodları ile birlikte anlattı. Hem eğlenceli hem de HTML 5, CSS ve jQuery 3lemesi ile neler yapılabileceğine dair çok güzel bir örnek. Bu arada oyun da oldukça eğlenceli. Yanlız Level 3' te en tepede gezinen arıları nasıl yakalayacağımı bir türlü bulamadım Yell

 

Hazır müzik demişken. FDD(Floopy Disk Drive) ile müzik çılğınlığı da devam etmekte. Son olarak en sevdiğim bilim kurgu filmlerinden birisi olan Tron' a ait bir örneği buldum. Tabi çok fazla dinlediğinizde beyin hücrelerindeki ölümlerin sayısı milyonlara ulaşabilir. O yüzden dikkatli olmak lazım Tongue out

Vimeo' yu takip ediyorsanız profesyonel pek çok kısa filmin buradan yayınlandığını da biliyorsunuzdur. Üstelik çok kaliteli ve etkileyicileri de yer alıyor. Bu ay dikkatimi çeken kısa filmlerden birisini de sizinle paylaşmak istiyorum. Aşağıda izleyebilirsiniz. Heyecanlı bir sonsuz döngü bu. Biraz da ürpertici aslında.

Mobius from Vincent Laforet on Vimeo.

Bence Ocak ayının güzeli Miranda. Bu konuda çok fazla yorum yapmaktan kaçınıyorum. Ama yorumlarımı öğrenmek isteyenler ile özelden konuşabiliriz Tongue out

Az önce SQL tarafına uzak olduğumdan bahsetmiş miydim? Sanırım bültenin başlarıydı. Ehe... Aslında bu ay Amazon' da satılan oldukça ilginç bir kitap buldum.

SQL Server Interview Questions and Answers: For All Database Developers and Developers Administrators

içerik oldukça güzel. Sayfa sayısı az olmasına rağmen bence bir gecede göz gezdirilebilecek ve hatta ikinci gecede hazmedilip, 3ncüsünde tam anlamıyla kavranmaya başlanabilecek bir kitap. Fiyat performans değeri açısından da oldukça başarılı bence. Sepetime ekledim gitti. Özellikle gümrüğümüzde 75 dolar gibi saçma bir sınır var iken, bu kitabın fiyatının olabildiğince düşük olması büyük bir nimettir diyorum.

Windows 7 işletim sisteminin harika temalarını bilirsiniz. Doğruyu söylemek gerekirse bazı temalar için özel fotoğrafçılar ile çalışıldığı kesin. Söz gelimi bu ay Japonya' dan harika fotoğraflar içeren bir tema var. Burada indirip kurabilirsiniz. Ben tabi banka da halaaaaa XP üzerinde çalıştığım için an itibariyle göremiyorum. Embarassed Gerçi sitenin açılması da bir mucize ya. Hadi açıldı diyelim. Zaten download edip kuramıyorum ki Puhaha Laughing

Şanslı bir çocuktum. Çünkü uzun yıllar Almanya' da çalışan Rahmetli babamın değerli dostları, Türkiye' ye he geldiklerinde bana Lego getirirdi. Gemi' lerden tutun da benzin istasyonlarına, Ay üssü Alpha' dan, okul binalarına kadar pek çok Lego paketine sahip olan şanslı çocuklardan birisiydim. O zamanlar tam bir Lego aşığıydım. Aradan uzun çok uzun yıllar geçmiş olsa da, Lego' suz yapamıyorum. Smile Heleki Lego firmasının en sevdiğim bilim kurgu filmi olan Star Wars versiyonları olduğu sürece. Geçtiğimiz aylarda Lego, Star Wars konulu 11 yeni paket daha çıkarttığını duyurdu. Bu adresten bakabilirsiniz.

12punto çok sık takip ettiğim ve her yazısını keyifle okuduğum bir edebiyat madeni adeta. Genç kalemler öyle güzel şeyler yazıyorlar ki. Misal okurken film şeridi gibi izlediğim bir hikaye var bu ay işaretlediklerim arasında.

"Riomaggiore’nin dar sokaklarındayım. Deniz kenarında dağlara dizi halinde sıralanmış bir köy… Rengârenk sıralı evler… Tepeden aşağı eşsiz bir deniz manzarası var. Evim tepeye yakın, bir uçurumun kenarında…

Bir sanat galerisinden dönmekteyim. Soluklarım kesik kesik… Yorulmuşum; ama huzur var yüzümde. Köpeğim Co suratı asık halde kapıda… Anlaşılan hala kızgın yalnız kaldığı için. O çantadaki kemiklerin kokusunu ben de onun gönlünü alırım birazdan nasılsa.

Mutfaktayım. Kırmızı, yeşil, sarı biberleri zeytinyağında soteliyorum güzelce. Üzerine sarımsaklı yoğurt… Yanına özel bir spesiyalite… Közlenmiş patlıcanlı makarna. Közlenen patlıcanlar ve soğanlar domatesle hafif ateşte biraz renkleniyorlar. Biraz da biber salçası… Yerken damağımı uyuşturan bu sebzeyle bir uyuşturucu bağımlısı gibi görünüyorum. Neyse ki bitti. Şimdi orta şekerli bir Türk kahvesi gerek. Bol köpüklü… Naneli lokumda şart… Artık yazma vakti balkonda. Her izlediğimde birkaç gün kendime gelemediğim filmin müzikleri de arka fonda…

Tam o anda bir ses!"

...

devamını merakla beklediğinizden eminim. Okumak için buradan buyrun. Kalemine sağlık Benan Özan.

Yazılım Mimarı olarak görev aldığım TCM(Teknoloji Çözümleri Firması) bir süredir Microsoft, Garanti ve ENokta işbirliğinde akademik bir proje üzerinde çalışmaktaydı. Sonunda duyuru Ocak içinde yapıldı ve Açık Akademi yayına girdi. Konu ile ilişkili olarak çok değerli yöneticim Özgür Altuntaş' da bloğunda bir şeyler karalamıştı. Bu güzel haberi Ocak ayı bültenime eklemeden edemezdim. Wink

Visual Studio 2010 ile birlikte gelen en önemli özelliklerden birisi bana göre Extension Manager bölümüdür. Ürüne gerçektende sayısız faydalı Add-In ilave etmek mümkün olabiliyor.(Özellikle genişletilebilir olması düşünülmeyen, plug-in kavramından bi haber ve her yeni isterde sıfırdan yazılmaya kalkılan projeler olduğu düşünüldüğünde insan iç geçirmeden edemiyor valla) Söz gelimi bu ay içinde yayınlanan CodeStatistics gibi. Özellikle genç developer arkadaşlarımızın satır sayısının fazla olmasını gördüklerinde gururlandıkları ama yaş ilerledikçe daha az kod ile daha dağınık ve AS A SERVICE tadında ama en optimal çözümlerin üretilmesi ile övünüldüğü bir gerçek. Heleki uygulamanızın kodlama standartlarına uygunluğu denetlenmeye başlayınca,söz gelimi bir metodun 25 satıdan fazla kod içermesi bile göze batabiliyor. Her ne kadar bu eklenti bir ReSharper ya da NDepend olmasa da, merak edilen bazı istatistikleri vermekte. Tavsiye ederim Buradan indirip deneyebilirsiniz.

Bu arada 1 Şubat tarihini iple çektiğimi belirteyim. Bu adreste yer alan yazıya göre KINECT' in PC' ler ile kullanılabilen bir versiyonu duyuruloyor olacak. Dolayısıyla XBOX bağımlılığı ortadan kalkacak ve 18 milyonluk rekor satış oranı ile Guiness' e giren bu ürünü, artık ev PC' lerimiz de de görebileceğiz. Çok güzel bir gelişme bu bana kalırsa. Microsoft' u bu tip innovasyon çalışmaları nedeniyle çok seviyorum işte.

"Hızzzz!!!...Bennn Hızımmm!" Smile Bu ay bu repliği hemen her hafta sonu veya hemen her akşam duydum. Bizim ufaklık S(h)arp Efe sağolsun Calliou' dan sonra Cars' a sardı. Cars' ın 2nci bölümünde, Finn Mc Rocket' in Petrol platformundan olağanüstü kaçışı bir yana dursun, ilk bölümün başında yer alan yarış sahneleride bir harikaydı. Ancak benim asıl ilgimi çeken, ilk bölümün başında yer alan parçaydı. Sherly Crow' un Real Gone isimli parçası. Dinlemek ister misiniz? Böyle buyrun.

Real Gone by Sheryl Crow on Grooveshark

Peki Star Wars olmadan bir ay geçer mi? Geçmez elbetteki. Beni en çok keyiflendiren görseller arasında Star Wars konulu videolar yer almakta. Bu ayın videosu ise biraz eski bir oyun olduysa da artık, Old Republic' e ait.

Basketbolada değinmeden geçilebilir mi peki? Söz gelimi haftanın en iyi 10 assist' inden bir demet sunsam sizlere. Eminim ki hoşunuza gider. Özellikle genç yetenek Ricky Rubio bu sene NBA' e avrupalı zekasını yerleştirmiş durumda diyebilirim Buradan buyrun. Bana rahmetli Drazan Petroviç' i hatırlatıyor kimi zaman.

İzleniyoruz! İnsanlar, insanlar hakkında bilgi toplamaya karşı özel bir ilgi beslerler. Belki dürtüsel, belki yaratılış gereği. Açıklamaya gerek yok, çünkü gerçek ortada. Günümüz yazılımlarının çoğu, bizler hakkında pek çok bilgi toplamakla meşgul. Dünya üzerinde oluşan bu bilginin kaç yottabayt (diğerleri hakkında buradan bilgi alabilirsiniz) olduğunu bile kestirmek zor. Alışkanlıklarımız, yaptıklarımız, kabahatlerimiz, ilgilerimiz vs vs...Aklınıza gelebilecek her türlü bilgimizin loglandığı bir dünyada yaşıyoruz. Tabi bu durum pek çok açıdan bakıldığında hem iyi hem kötü. İyi olmasının sebebi, görevlerini suistimal edenlerin veya suçluların tespit edilmesine yardımcı olması. Kötü olan, bireylerin özel yaşamlarına ve iç dünyalarına kadar girilebilmesi sanırım. Açıkçası kurunun yanında yaş da yanıyor diyebiliriz. Peki ne gibi araçlar kullanıyorlar hiç merak ettiniz mi? Hatta bu tip izleme araçları geliştirdiniz mi? Wink İşte IT departmanındakilerin çok hoşuna giden, aylık olarakta yöneticilerimize raporlama yapılmasını sağyalan araçlardan birisi. Refog Employee Monitoring Software . Fazla söze gerek yok. Birileri bu istatistiklere bayılmakta Undecided

76 doğumlu birisi olarak özellikle lise, üniversite ve yüksek lisans yıllarımda 90ların o eşsiz kült olabilecek filmleri ile yaşadım desem yeridir. Tabi 80' lere de ayrı bir değinmek lazım ancak o yıllarda biraz çocuksuluk, biraz darbe gibi olaylar olduğundan sadece ikinci yarısını hatırlayabildiğimi söyleyebilirim. 90lı yıllarda ön plana çıkan pek çok film vardı. Örneğin Men in Black, Wayne' s World, Ghost, Bodyguard vb...Internet' te gezinirken bulduğum aşağıdaki çalışmada görülen alfabetik bir listeyi buldum. Tasvirlere bakıp hangi harfin hangi filme ait olduğunu bulabilecek misiniz bakalım. Laughing

Diğer yandan bu grafiği görünce aklıma bir anda Pulp Fiction filmi ve harika kurgusu geldi. Tabi olaylar filmde bölüm bölüm ve kopuk kopuk anlatılıyor olsa da sonunda hikaye başarılı bir şekilde tamamlanıyordu ve kazanan tabi ki Bruce Willis' dı. Peki hikayenin detaylı bir çözümünü(Hatta Infographic demek daha doğru olacak) görmek ister misiniz? Birisi üşenmemiş uğraşmış. Bravo doğrusu.Smile

Ocak ayı içerisinde Entity Framework tarafında da önemli bir gelişme yaşandı. 4.3 sürümünün Beta 1 versiyonu duyuruldu. Bu adresten detaylı bilgileri alabilirsiniz. Habere göre, hepimizin uzun süredir beklediği ve özellikle Ado.Net Team Blog tarafından yapılan anketlerde de yüksek oy oranlarına sahip olan pek çok yeni özelliğin, EF 5.0 sürümü ile birlikte(ki bu .Net Framework 4.5 ile gelecektir) devreye  alınacağı da belirtilmiş. Örneğin benim büyük bir hevesle beklediğim Enum tip desteği Smile

Internet üzerinde dolaştığım zamanlarda, kayda değer siteleri bulursam eğer, mutlaka ve mutlaka RSS/Atom beslemelerini alıyor ve FeedReader programıma kayıt ediyorum. Ocak ayı itibariyle FeedReader programımın güncel OPML içeriğini buradan indirebilirsiniz.

OPMLOcak2011 (20,37 kb)

Bir süredir hafta sonları SDS eğitimleri vermekteyim. Uzun süredir eğitim vermediğim için eski bilgilerimi tazelemem/hatırlamam gerekiyordu. Bu işin de en temel noktası iyi bir referans kitabından faydalanmaktı. İşe ilk olarak C# tarafından başlamam gerektiğini biliyordum. Neyseki kütüphanemde bu konu ile ilişkili harika bir kitap vardı. Üstelik yazarlarından birisi de işin üstadı olan Anders Heijsberg idi Wink Açıkçası SDS eğitim için biraz profesyonel gibi görünsede, sonuçta öğrencilere gerçek hayat tecrübelerini de aktarmak gerekiyordu. Lafı fazla uzatmıyayım. Sizin de baş ucunuzda olması gereken kitaplardan birisidir diye düşünüyorum C# Programming Language(Covering C# 4.0) The (4th Edition) (Microsoft .NET Development Series) Anders Hejlsberg (Author), Mads Torgersen (Author), Scott Wiltamuth (Author), Peter Golde (Author) 

Geçtiğimiz ay içerisinde fırsat bulup okuduğum, en azından göz gezdirdiğim diğer teknik içerikli makaleler ise şunlardı.

Okuduğum Makaleler
Your First Windows Phone Application Hello World makaleleri aslına bakarsanız kolay yazılar değildir. Özellikle yazan açısından. Nitekim bu giriş niteliğindeki yazılar ile, ya okuyan kitlenin ilgili konu için heveslenmesini başarırsınız ya da onun bu hevesten kolayca vazgeçmesine neden olursunuz? Dolayısıyla bu tip makaleler ne gereğinden fazla basit ne de gereğinden fazla karmaşık olmalıdır. Özellikle yazının içerisinde yazarın işin içerisine katacağı gerçek hayat tecrübeleri de varsa, neyin neden ve niçin kullanıldığını kolayca anlayabilirsiniz. Jess Liberty zaten bir üstad. Yaş itibariyle olsun, sektörel tecrübesi olsun, olgunluğu olsun keyifle okunacak yazılar hazırlamakta. Bu da bence onlardan birisi. Bu yazıda Hello World uygulaması olarak kendisi için aldığı kısa notları email olarak yine kendisine gönderebildiği bir örnek geliştirilmiş. Basit, sade, anlaşılır ve neler yapılabileceği hakkında ip ucu veren bir yazı. Mail gönderme kısmındaki kodda çok sade örneğin. Hatta mail gönderme işini, telefon üzerindeki ilgili Application' a göndermek de cabası.Wink
Using Cameras in Your Windows Phone Applications Windows Phone ile ilişkili olarak okuduğum bir diğer güzel yazı. Yine MSDN Magazine kalitesi ile tabi ki. Matt Stroshane bu yazısında, mobil cihazın kamerasını kullanarak fotoğraf ve video işlemlerine nasıl erişilebileceğine değinmekte. Beni etkileyen kısımlardan birisi çekilen fotoğraftın GrayScale versiyonunun Thumbnail tarzında gösteriliyor olmasıydı. Kodlama kısmına baktığımızda Isolated Storage' ın nasıl kullanıldığı, fotoğraf çekimi sonrasında hangi olay metodlarının hangi sırada devreye girdiği, video çekiminin kod tarafından nasıl yönetilebileceği ve daha fazlası yer almakta. Güzel bir yazı. Windows Phone meraklıları bu yazıda pek çok yeni bilgi keşfedecektir
Sng Your Asp.Net Applications Güvenlik...Özellikle web uygulamalarında ne kadar önemli bir mevzu olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu konuda bilgili olmak çok ama çok önemli bence. Adam Tuliper MSDN Magazine' de yayınladığı yazısında Cross-Site Scripting ve Cross-Site Request Forgery konularına değinmekte. Üstelik XSS CSRF ataklarından nasıl korunulacağına dair ip uçlarına detaylıca yer verilmiş. Ben her ne kadar ön yüz tarafında geliştirme yapana birisi olmasamda konuyu en azından bilmek adına söz konusu makaleyi okudum. Sizin de aklınızda bulunsun derim Wink
Building a Razor Web Pages Site with Database First and Entity Framework Ocak ayı içerisinde bildiğinize üzere Entity Framework Code-First Development konulu bir Webinerimiz oldu. Dolayısıyla bu ay içerisinde EF ile biraz daha fazla haşır neşir oldum. Bu vesile ile internette gezinirken, Database-First yaklaşımını ele alarak Razor üzerinde kullanımını irdeleyen bir makaleye rastladım. Basit ve sade anlatımı ile aydınlatıcı oldu. En azından EF' in gerçek hayat senaryolarında, popüler olan  Razor Web sayfalarında kullanımına şahit oldum. Sizlere de tavsiye ederim. Mike güzel bir makale yazmış. Makalenin önceki bölümü de oldukça başarılı.
4 Real World Use of Partial Classes and Partial Methods Partial Class ve Partial Method' lar aslında .Net Framework' ün alt yapısında oldukça sık kullanılan kavramlardır. Geliştiriciler açısından baktığımızda ise genelde tek bir sınıf oluşturup, içerisine ilgili metodları yazarak ilerlemeyi tercih ederiz. Ama genelde Partial Class veya Method kullanmayı pek tercih etmeyiz. Ya da aklımıza bunun için geçerli, gerekli sebepler pek gelmez Undecided Oysaki takım çalışmasının yapıldığı senaryolarda çok işe yarayacak kavramlardır. Ya da üye sayısı çok fazla olan ve bakımı(Maintanance) zorlaşabilen sınıflar düşünüldüğünde de parçalı tip kullanımı göz önüne alınabilir. Bu makalede gerçek hayat örnekleri ile Partial Class ve Method kavramları son derece güzel bir şekilde özetlenmiş.

 

Ocak ayı bületinim için ayın sözü Can Yücel' den geliyor.

"Her şeyin sıradanlaştığı bir dünyada bazen kaybetmek en doğru seçimdir.Ve o Dünyada en yerinde tercih vazgeçiştir."

Peki hayat nasıl gidiyor Burak Hocam/Bey/Abi derseniz? Smile 

Akşamları işten veya hafta sonları dersten eve geldiğimde başka bir mesai başlıyor benim için. Tatlı mı tatlı, şirin mi şirin, güzel mi güzel, hareketli mi hareketli, yorucu mu yorucu...Hani eskisi kadar sık makale yazamıyorum nedendir derseniz sebebi aşağıdaki fotoğraftır Smile Fotoğrafta S(h)arp Efe' nin haricinde Finn Mc Rocket, Lightning Mcqueen ve sanırım gariban bir mercedes(her yeri parça parça olduğu için) var.

Geçtiğimiz ay itibariyle teknoloji dünyasında bizleri üzen bir gelişme de oldu. Dijital devrimden önce sıkça kullandığımız, lise yıllarındaki anılarımızın baş kahramanı olan Kodak firması iflas başvurusunda bulundu. Oysaki zamanında kullan at fotoğraf makinelerini, suda çekim yapabilen versiyonlarını nasıl da severdik. Ama çağın gereği olarak değişime ayak uyduramassanız sonunuz kaçınılmaz oluyor. Buradan çıkartacağımız başka bir sonuçta son kullanıcının şirketlerin geleceğini belirlemeden önemli bir rolü olduğu sanırım.

Böylece geldik Ocak Bültenimizin sonuna. 2012 yılı içerisinde bu yazıda olduğu gibi aylık özet bültenler geçerek paylaşımlarımı sizlere sunmaya devam ediyor olacağım. Umarım keyifleneceğiniz ve yer yer işinize yarayacak bilgilerin bulunduğu bir içerik ortaya çıkmıştır. Şubat Bülteninde görüşmek dileğiyle.

Yorumlar kapalı