Kitap - Framework Design Guidelines: Conventions, Idioms, and Patterns for Reusable .NET Libraries

Merhaba Arkadaşlar,

.Net tabanlı yazılım geliştiricilerin hemen hepsi yaşam döngülerinin belirli dönemlerinde, var olan Framework' lerin genişletilmesi(Extend) veya en başından itibaren tasarlanıp(Design), yazılması(Development) gibi işlerle eminim ki haşır neşir olmuştur. Eğer bu süreçlerle uğraşırken sağımızda veya solumuzda daha önceden Framework geliştirilmesini tecrübe etmiş deneyimli personel bulunuyorsa, çok şanslı olduğumuzu da bilmeliyiz. Laughing 

Yinede profesyonel bir yazılım geliştirici ister Framework genişletme ister baştan sona geliştirme işlerinden hangisi ile uğraşmış olursa olsun şu an sizlere tanıtmaya çalıştığım kitabı en azından referans olarak almak, neleri yanlış veya doğru yaptığını anlamak için okumalıdır.

Addison Wesley yayınlarından ikinci versiyonu 1 Kasım 2008 tarihinde(Neredeyse 1 sene önce, bu kitabı okumak için geç bile kalındığını itiraf etmeliyim Undecided )çıkmış olan 480 sayfalık bu kitap henüz dün elime ulaşmış olmasına rağmen, daha Introduction bölümünde göze çarpan net ve açıklayıcı anlatımı ile şimdiden beni kendine bağlamış durumda.

Krzysztof Cwalina(Microsoft' ta .Net Framework takımında ürün müdürü) ve Brad Abrams(CLR geliştirme takımının üyeleri arasındada yer almıştır. Aynı zamanda blogunuda takip etmekteyim) tarafından kaleme alınmış bu kitap, kılavuz niteliği taşımakla birlikte Framework geliştirmek isteyenler için oldukça önemli tavsiyelere yer vermekte. Kitapta Framework tasarlamanın ve geliştirmenin temel prensiplerinden, genel Framework tasarım kalıplarına(Design Patterns), tip(Type) ve tip üyelerinin(Type Members) genişletilmesi ve tasarlanmasından, Framework' ün çeşitli tasarım parçalarının isimlendirilmesine(Naming) kadar daha pek çok konuya yer verilmekte.

Tüm bunlar bir yana kitabı tavsiye edenler arasındaMiguel De Icaza ve Anders Hejlsberg yer almakta, daha ne olsun Wink . Kitabı bitirmek için gerçekten sabırsızlanıyorum. Sizlerede şiddetle tavsiye ederim.

Yorumlar (4) -

  • Mükemmel bir kitap gerçekten.Zaman zaman tekrardan okuyorum,tazelemek adına...Bu tarz kitapların az olması üzücü...
  • Aynen katılıyorum sevgili Arda.

    Yine de bu konulardaki kitaplar az olmakla beraber oldukça seçkin kişiler tarafından kaleme alınmaları ile ön plana çıkıyorlar diyebiliriz.

    Öyleki her iki yazarda Microsoft .Net ekibinin Framework alanında aktif olarak görev almışlar.
  • Dehset guzel bir kitap, okurken yemede yanında yat hissi uyandırıyor,
    zaten bir bakıma bakarsan, buradaki tavsiyelerin bir cogu FxCop'ta karşımıza rule olarak çıkıyor bir bakıma.
    Ozellikle sevdigim kısımlardan biri , DateTime.Now Propertiesi aslinda method olmaliydi kısmı Smile

Yorum ekle

Loading