Asp.Net–Farklı Ortam, Farklı Config, Farklı Deploy

Merhaba Arkadaşlar,

Bazen geliştirdiğimiz web uygulamaları farklı ortamlar için farklı parametrik değerler kullanır. Bu parametre değerleri çoğunlukla web.config dosyası içerisinde yer alır. Böyle bir durumda ortamlara göre Deployment yapmak zahmetli bir hal alabilir. Nitekim yaygın olarak kullanılan dört farklı ortam söz konusudur. Development, Test, PreProd ve Prod. Her bir ortam için parametreler farklı değerlere sahip olabilir/olması gerekir. Bu yüzden Publish adımlarında, ortamlara göre Profile hazırlanması tercih edilir. Peki bu farklı profiller, config dosyaları içerisindeki çeşitli değerleri (veritabanı bağlantıları, proxy veya servis adresleri, fiziki path bildirimleri vb) ortamlara göre nasıl değiştirebilir? İşte bu görsel dersimizde bu soruya cevap bulmaya çalışıyoruz.

Bir başka görsel dersimizde görüşünceye dek hepinize mutlu günler dilerim.

Yorumlar (8) -

  • Teşekkürler Burak Bey. Aslında hepimizin ihtiyacı olan, ama genelde kimsenin haberi olmadığı bir konu. Artık her publish sırasında connectionstring değiştirme sıkıntısını ortadan kaldıracağız Smile. Ağzınıza, emeğinize sağlık. İyi Çalışmalar.
  • Çok yararlı bir görsel ders olmuş hocam, elinize sağlık. Yıllardır bu konuyu benim gibi öğrenmeye üşenenlere ilaç gibi gelmiştir.

    Sevgiler
  • İşinize yaramasına sevindim arkadaşlar. Görüldüğü gibi aslında son derece basit ve deployment işlermizi gayet yalın bir düzene koymak açısından önemli. Daha da fazla yeteneği var aslında kullanılanların. XDT tarafındaki yeteneklere detaylıca bakmak gerekir.

    @Çağlar Bey, octopus' u hiç kullanmadın ancak ilk araştırmama göre fiyatlar oldukça yüksek. https://octopusdeploy.com/purchase Pro sürümünün 700 dolar olması enterprise çözümlerde ise 5000 dolara çıkması düşündürücü. Ama tabiki yetenek bazında düşünüldüğünde Deployment için akış bazlı çalışabilen bir araç olarak tercih edilebilir. Ama ayırt edici özellik sanıyorum ki maliyet. Pek tabi deployment demek sadece web.config içeriklerini ortamlara göre farklılaştırmak anlamına da gelmemeli. O nedenle bu tip tool' lar da tercih edilebilir diye düşünüyorum.
  • Hocam merhabalar;
    Elinize sağlık, ipad'de videolar gözükmüyor düzenleme şansınız olabilirmi ?
    İyi Çalışmalar
  • @Mahmud BlogEngine' in eksi bir sürümünü kullandığımdan iframe olarak değil de object tipinde gömebiliyorum youtube içeriğini :/ Sanırım iPad Old Style Embedding' i desteklemiyor. Neler yapabileceğime ilk fırsatta bakmaya çalışacağım ama o zaman kadar youtube nedirtv kanalımız üzerinden takip edebilirsiniz. http://www.youtube.com/user/nedirtvcom
  • @bsenyurt hocam emeğiniz için çok teşekkürler. çok yararlı oldu benim için böyle bir yöntemin varlığından haberim dahi yokdu msdn'den daha iyi çalışıyorsunuz Smile
  • Selamlar, Ben 30  yaşında yazılım dunyasına sonradan merak salmış biriyim, oldukça sevdim diyebilirim,
    Bilge adam Yazılım ve Veritabanı bölümünü bitirdim, kendimi Microsoft teknolojileri
    ve MVC uzerine geliştirmek istiyorum, sizce yaşca geç kalmış sayılırmıyım, yazılımı sevdiğimi  belirteyim...C# ı çok ıyı duzeyde bilmek istiyorum...Bana Ne Tavsiye edersiniz,  şu anda temelim var ama bunu master duzeye çıkarmak için neler yapmalıyım.Kitap önerileride olabilir, şimdiden çok teşekkurler..

Yorum ekle

Loading