Yazılımcı Empatisi

Merhaba Arkadaşlar

Pek çoğumuz nesne yönelimli bir dili öğrenmeye çalışırken eminim ki Inheritance, Polymorphism, Encapsulation gibi kavramları anlamakta zorlanmıştır. Hatta daha da temel olan sınıfın ne işe yaradığını ve hangi amaçlarla kullanıldığını kestirmek için uzun zaman boşluğa bakmıştır. Oysa ki, bu gibi aktörleri daha iyi bir şekilde öğrenebilmemin çok basit yolları vardır. Bunlardan birisi Empati yapmaktır. Yani kendimizi C#/Java gibi ilgili dilin yerine koymak ve “ben olsam şu gerçek hayat problemindeki x varlığını nasıl ifade ederdim?” sorusuna cevap bulabilmektir.

Bu sadece OOP(Object Oriented Programming) dünyası için değil, RDBMS(Relational Database Management System) ler için, W3C’ un standartlaştırdığı XML için, JSON için ve hatta SOA için de böyledir. Hatta enterprise bir ürünün geliştirilmesinde rol alan ürün yöneticisi, CRM ekibinde raporlama ile uğraşan bir uzman veya iş birimindeki bir analist gibi düşünmeye çalışmakta buna benzer bir yaklaşımdır.

Bu konu nereden çıktı derseniz? Herşey aşağıdaki fotoğrafta görülen taslak çizimlerle başladı.

WP_20140723_002

Sonrasında ise işte bu görsel video ortaya çıktı.

Bir başka görsel dersimizde görüşünceye dek hepinize mutlu günler dilerim.

Yorumlar (12) -

  • Hocam emeğinize sağlık, sayenizde bir çok teknik konu ile ilgili bilgi sahibi oluyoruz, Bu da yetmiyor işin teknik boyutundan ziyade empati yapabilmek vs tarzı konularada giriyorsunuz.
    Yazılım sektörüne adım atarken karşılaştığım en büyük zorluk insanların bilgiyi kişisel kasalarında saklamasıydı Smile sayenizde şunu farkettim bilgi paylaşıldıkça daha değerli oluyor, ve yazılarınızı okurken adını yine ilk defa burada duyduğum Juval Lowy vs gibi bir çok alanda isim yapmış kişilerin bloglarında gibi hissediyorum.
    Canı gönülden teşekkürler
  • Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Hep derinlemesine teknik detaylar üzerinde konuşmaktan ve yazmaktan bazen bir gerçek hayat probleminin çözümü olan basit ama yalın kavramları gözden kaçırıyoruz diye düşünüyorum. Arada bir yalın düşünmeye çalışmakta yarar olduğu kanısındayım ;)
  • Burak Hocam , video için teşekkürler. Kendine has bir anlatım biçimi olmuş. Alışılmışın dışında bir yöntemle yaptığınız bu başarılı sunum için teşekkürler. Biz yazılımcılar kağıda kaleme dokunmayı pek sevmeyiz ancak bu tarz bir düşünce yapısının yararlı olduğu yönünde yorumlar okumuştum.
    NOT : kameranın açısı bende düştü düşecek bir izlenim yarattı video boyunca Smile)

    Selamlar...
  • Sevgili Görkem Hocam, öncelikle değerli yorumların için çok teşekkür ederim. Ne zamandır aklımda olan bir anlatımdı ancak bir türlü vakit ayıramıyordum. Sonunda kamerayı tripod' a bağladım konumunu dikeyleştirdim ve record tuşuna bastım Smile
    Bazen karmaşık gibi görünen senaryolarda küçük çöp adamlar, çocukluğumuzdan kalma evler, dikdörtgenler, daireler ve daha pek çok vektorel şekil işleri öylesine kolaylaştırıyor ki...
    Çözüm sunan veya üreten hatta yanındaki geliştiriciye bir konuyu anlatmaya çalışan herkesin bir şekilde bulaşması gerektiğini düşünüyorum.
    Ben üniversitede matematik mühendisliği okumama rağmen Teknik Resim dersi almıştık. Bence her meslek dalında bu tip bir ders olmalı ve uygulamalı olarak problem çözümlerinde ele alınmalı ;)
  • Çok hoş bir anlatım, çok sevimli. Teşekkürler.
  • Değerli yorumunuz için teşekkürler Eren Bey.
  • özellikle tasarımcıların sıkça yapmış olduğu birşey kağıt üzerinde çalışmak, hatta balsamiq diye bir bilgisayar uygulaması dahi var. "Taslak" çıkarmak aslında bir sorunun çözümü için ilerleme gibi görünmese de bu çizim süreçlerinde beyin, problemi veyahut geliştirilecek sistemi arkaplanda işliyor.

    İtiraf etmek gerekirse benim çok yaptığım birşey değil , ama videoda izleyince insanda bu tarz bir istek oluşturuyor.Teşekkürler;)

  • Balsamiq'i bir inceleyeceğim Görkem Hocam ;) İlerleyen zamanlarda işime yarayabilir. Bilgilendirme için teşekkürler.
  • Hocam,nasılsınız?aslında sizinle sohbet etmeyi özlediğim için buradan yazıyorum.Öte yandan severek takip ediyoruz hocam. Smile
  • Merhabalar Cem,

    Teşekkür ediyorum gayet iyiyim. Umarım sen de iyisindir? En son görüştüğümüzde bir Yüksek Lisans olayı vardı sanırım. Aradan neredeyse 1 sene geçmiş olmalı. Neler yaptın acaba? Mail üzerinden konuşalım ;)
  • Burak hocam, şirketteyim ama videoyu bitirmeden hiçbir işe başlamadım. Tek satır kod yazmadım vallaSmile Sabah sabah güzel oldu bu yorumlar. Çiziminiz de güzel ayrıca. Teşekkürler
  • Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Cengiz Bey Smile

Yorum ekle

Loading