Visual Basic 6.0 ile Nostalji Rüzgarı

Merhaba Arkadaşlar,

Üniversiteye girdiğim 1993 yılında, 2 kredilik Bilgisayar Programlama dersimizin ana konusu GWBasic dili idi. Aynı yıl Microsoft, Visual Basic 3.0 sürümünü duyurmuştu. Onunla tanışmam 1995 yılını bulacaktı. 486 DX-33 işlemcili bilgisayarımda, Delphi’ den sonra sık sık kurcaladığım program geliştirme ortamlarından birisi olmuştu. O zamanlar benim gibiler için sadece olay güdümlü ve nesne tabanlı bir dil değil, daha da önemlisi Windows platformunda hızlı geliştirme yapmaya olanak sağlayan inanılmaz bir araçtı(Rapid Application Development-RAD)

İlk işe girdiğim 1996 yılında Delphi platformunda kodlama yapmaya başlamıştım. Ama arada sırada da olsa Microsoft’ un 1998 yılında sürdüğü Visual Basic 6.0 sürümüne de bakıyordum.

Aradan yıllar geçti. Geçtiğimiz günlerde şirket bilgisayarımda da aynı sürümün olduğunu fark ettim. Kurumun eski nesil uygulamaları da olduğundan geliştirici makinelerine ait imajlarda bu tip ortamların bulunması son derece normaldi. Ben de biraz kurcalamak istedim. Derken kendimi bu görseli hazırlarken buldum.

Geçmişe kısa bir yolculuk yapmak ister misiniz? Haydi buyrun öyleyse.

Bu arada sanırım RecordSet’ i kapatmayı unutmuşum.

Yorumlar (6) -

  • Hocam elinize klavyenize sağlık valla son 1-2 haftadır yetişemiyorum size Smile bir bakıyom yeni yazı Smile allah yazma gücünüzü arttırsın. kolay gelsin
  • Teşekkürler Murat Bey, Bu aralar işleri biraz hafifletmeyi başardım ve bloğumda Task olarak durup yarım kalmış yazıları da elden geçirmeye başladım. Bu video eskiydi gerçi ama vakit olmadığından render edecek fırsat bulamamıştım. Zamanı iyi kullanabildiğim müddetçe bu tip paylaşımlara devam ediyor olacağım.
  • Burak Hocam,

    hazırladığınız görsel metaryeli izliyorum. Sizi yaşam sorunlarım nedeniyle 6 ay kadar süredir takip edemedim. Bağışlarsınız.

    Görüyorum ki, artık yazılarınızda kendi metod ile formatınızı oluşturdunuz. Üslubunuz kendinize has olmuş.Gerçekten bu sözleri hak ettiğinizi düşünüyorum.

    Vidyoda hiyerarşi yani dilin tarihsel gelişimi ile verdiğiniz istatistiki veriler çok önemli. Önce nasıl doğdu?, neler değişti? nereye vardı ?  gibi sorulara yanıt vermeniz beni onere etti. Asıl önem orada yatıyor.
    Bundan sonraki yazılarınızda da bu sorulara yanıt  vereceğinizden eminim. Fakat kimse bunu önemsemiyor.
  • @Emre Bey öncelikle geçmiş olsun diliyorum. Umuyorum ki daha iyisinizdir ve eski sağlığınıza kavuşmuşsunuzdur. Değerli görüşleriniz için teşekkür ediyorum. Gerek yazılarda gerek anlatımlarda bir tarz tutturmaya çalışıyorum epey zamandır. Ne yazık ki herkes sizin gibi olumlu bakmıyor yapılanlara. Kötü eleştirilerin sayısı da oldukça fazla. Ama inanıyorum ki sizin gibi faydalanabilenler veya bu görsel anlatımda olduğu gibi tebessüm edip, mutlu olabilenler de var.
  • vb 6.0 dbgrid kayıt şöyle
    adı          ergime   kaynama   yoğunluk    atomçapı
    lityum    180        1342           0,535           145    
    şeklinde sıralıyor biliyorsunuz
    ben şöyle sıralasın istiyorum
    adı              lityum
    ergime       180
    kaynama   1342
    yoğunluk    0,535
    atomçapı   145    
    yatay sıralıyor satır boyunca alıyor ve sıralıyor
    ben dikine alt alta sıralasın istiyorum
    bütün veriler 2 sütunda alt alta sıralansın ama ileri düğmesine tıklayınca da berilyum gelsin
    sonra bor gelsin sonra diğer elementler
    yani kayıt devam etsin
    forma 2 dbgrid koyacağım yan yana
    birinde 25 özellik 2 sütunda veriler alt alta
    diğerinde 25 özellik yine 2 sütun veriler alt alta olacak
    yardımcı olursanız sevinirim    
    • Merhaba,
      Visual Basic 6.0 tarafındaki Grid kontrolünde böyle bir yetenek var mı bilemiyorum ama belki de iki sütundan oluşan bir tablo tasarımı iş görebilir. Bir parametre tablosu gibi düşünebilirsiniz. Parametre Adı, Parametre Değeri gibi key:value çiftlerini barındırır. İlk kolonda element, ergime, kaynama, yoğunluk ve atomçapı gibi bilgiler birer başlık olarak yer alırlar. İkinci sütunda ise bu başlıklara karşılık gelen değerler bulunur. Parametrele bu şekilde element bazında gruplanarak saklanabilir. Yani örnekte verdiğiniz lityum için örneğin üçüncü bir kolon grup id gibi benzersiz bir değer taşır. Incremental ve benzersiz(unique) bir sayısal değer olabilir. Bu veriyi sıralamayı ve istediğiniz geçişleri yapmayı kolaylaştırabilir. Veriyi çekme noktasında sorguyu düzenlemek de iş görebilir. Grup koduna göre veriyi sıralayıp çekersiniz ve navigasyon hareketlerinde ilgili sorgu önceki ve sonraki grup numaralarına giderek hareket eder. İlk aklıma gelen böyle bir yöntem ama test etmiş değilim. VB 6.0 kıstası olduğu için böyle düşünüyorm ama platform bağımsız hareket ediyorsak VB 6.0 dışındaki modern çözümlerde iş çok daha kolay. Aklıma WPF, MAUI, Electron ve CSS ile zenginleştirilmiş HTML elementleri geliyor keza...

Yorum ekle

Loading