Tek Fotoluk Ipucu 56 – LINQ Metodlarında String Sorgular

Merhaba Arkadaşlar,

Bazı durumlarda Entity Framework tabanlı nesne koleksiyonlarını sorgularken, Extension Method’ lar içerisine gelecek olan sorgulama ifadelerinin string bazlı olarak gelmesi söz konusu olabilir. Örneğin servis metodlarının istemci tarafından parametre olarak bu tip sorgu ifadeleri aldığı sıklıkla görülmektedir. Peki ama nasıl? Bunun bir örneği var mıdır? Hani elimizin altında dursa ve bir fikir verse iyi olmaz mı? Winking smile Buyrun öyleyse.

tfi_57

Bu koda göre arka planda hareket eden SQL sorgusu da şöyledir.

SELECT
1 AS [C1],
[Extent1].[Name] AS [Name],
[Extent1].[Class] AS [Class],
[Extent1].[ListPrice] AS [ListPrice]
FROM [Production].[Product] AS [Extent1]
WHERE ([Extent1].[Name] LIKE 'M%') AND ([Extent1].[ListPrice] >= 3000)

Bir diğer ipucunda görüşmek dileğiyle.

Yorumlar (4) -

  • Hocam ellerinize sağlık..Microsoft LINQ teknolojisini geliştirmeyi durdurdu mu? Bazı yerlerde öyle okudum bir de Entity Framework kullanırken LINQ olmazsa işlemleri nasıl yaparız..Saygılar..
  • @Mehmet LINQ ' in geliştirilmesinin durdurulduğuna dair bir bilgi yok elimde. Kastettiğiniz LINQ to SQL olabilir belki de. Microsoft bildiğiniz üzere ağırlıklı olarak Entity Framework tarafına odaklanmış durumda çok uzun bir zamandır. Dolayısıyla LINQ to SQL takımı bildiğim kadarı ile halen var ama support' un çok da fazla olmadığını sanıyorum o  tarafta.

    EF tarafında LINQ' i sorgu bazında kullanmasak bile koleksiyonlar üzerine uygulayabildiğimiz extension method' lar(bu örnektekiler gibi) ile ilgili işlemleri yaptırabiliriz. Zaten özünde LINQ ifadeleri arka planda mutlaka extension method' lara dönüştürülmektedir.
  • hocam bahsettiğiniz gibi bu string sorgular işimize gerçekten yarıyor çoğu zaman. ama direk dataContext üzerinden yazdığımız sorgularda bu extension metodu kullanabiliyoruz.anonim tipler üzerinde kullanamıyoruz.bu konuda bir öneriniz var mı?

Yorum ekle

Loading