Nisan Bültenim

Merhaba Arkadaşlar,

Soğuk geçen Şubat ve ardından ortalarına kadar kazma kürek yaktıran bir Mart ayından sonra, Nisan bülteni ile tekrardan karşınızdayım. Bahara girmeye başladığımız ya da çok kısa süre bahar yaşayıp doğrudan yaz dönemine geçeceğimiz bu günler de yine sizler için dop dolu bir içerik hazırlamaya çalıştım.

Drum Solo' lardan Kirk Hammet' a , Hybrid grubunun harika parçalarından, Batman Begins film repliklerine, alkollü içeçeklerin kalori değerlerinden ünlü matematikçi Fermat' a kadar pek çok konuyu bu bültende bulabilirsiniz. Klasik olarak kalıplaşmış iskelet yapımız dışında, yine yeni ekler ile bülteni mümkün mertebe daha geniş bir kitleye yaymaya çalıştım.

Not : İlk olarak Formspring üzerinden gelen soru üzerine Nisan ayına ait güncel FeedReader OPML içeriğini paylaşmak isterim NisanFeedReader.opml (20,97 kb)

Erdil' den

Bu ayki bültenimize beni oldukça güldüren bir karikatür ile başlamak istiyorum. Katılmamak mümkün mü?

Sınır Tanımayan Teknoloji

Bilim gerçekten sınır tanımıyor. Örneğin bir köşenin arkasında saklanan bir nesneyi görüş açısında olmamasına rağmen tespit edebilen bir kamera düşünün. Aşağıdaki videoda bu kameraya ait bir tanıtım videosu bulacaksınız. Aslında photon' ların davara çarpıp küre biçiminde parçalanmasını bir nebze anlasamda, hayran kaldığım husus gelen photon' ları hesaplayarak göremediği nesneyi 3 boyutlu olarak çizen algoritma ve bu algoritmanın nasıl olupta bu kadar hızlı hesaplama yapabildiği. Biz hala oturup iki kelime ingilizce bilince kendisini havalara sokan PM' leri anlamaya gayret edelim.

Amazon, Google, Apple, Microsoft, Oracle, Facebook

Hepside ses getirmiş, teknolojiye yön vermiş firmalar olarak gösterilebilirler. Peki ya onların organizasyonel yapıları hakkında bir fikriniz var mı? Her ne kadar mizahi olsa da ilgili şirketlere olan bakış açımız benzer değil mi?Smile Eski bir çizelge ama yine de bültenimde yer vermek istedim.

Electric Dragstar

Geçtiğimiz ay Soda can RoBug ile uğraşmıştım. KidsLab ürünleri yaşamın ortasına gelmiş olmama rağmen epey bir ilgimi çekti. Hani çocukken bu tip şeylere meraklı olupta hiç yapamayanlardanım. Sanırım bu zamanın çocukları çok şanslı Laughing Bu ay başında maaşımı aldıktan sonra soluğu yine KidsLab ürünlerinin başında aldım. Seçmekte zorlandım. 1 tane alacaktım. Düzen buydu. Ayda bir tane. Sonunda Electric Dragster' da karar kıldım. İşte CD' leri veya DVD' leri tekerlek yapıp yaralanabildiğiniz Drag yarış arabası. Laf aramızda epeyde hızlı gidiyor. Wink

Fermat ve Meşhur Matematik Problemleri

Matematiğin oldukça büyülü bir dünyası vardır. Aslında bakarsanız bilimin ve en önemlisi de yaşamın her karesinde onun izlerine rastlarız. Örneğin gizemli altın oranı, mükemmeliğe uzanan yolda hem doğa da hem de insan yapımı şaheserlerde görmemiz mümkündür. Matematik Mühendisliği okuduğum için hayatımın önemli bölümlerinde teorem ispatları ile uğraşmak zorunda kaldım. Tabi çok yetenekli bir matematikçi değildim. O yüzden ispatı yapılmış teoremleri ancak anlayabiliyordum. Dolayısıyla ispatı yapılmamış teoremleri göz önüne almam pek de mümkün değildi. En fazla ünlü matematikçi Fermat' nın son teoremini okumuştum.

Peki siz hiç dünya üzerinde henüz çözüme ulaşmamış olan Matematik Problemlerini merak ettiniz mi? Wikipedia' daki ilgili sayfada bu konuya ait bir kaç meşhur probleme yer verilmiş. Eğer ilginiz ve merakınız varsa bir bakmanızı tavsiye edebilirim. Tabi aralarda çözüme ulaşmış olan problem bilgilerini de bulacaksınız. Sonuçta her an buradaki problemlerden birisi çözüme kavuşabilir.

Peter Schemering ve Fotoğrafçılık Üzerine

Uzun zamandır değerli üstad Peter Schemering' in foto bloğunu dolaşmıyordum. Epey bir fotoğraf birikmiş tabi görmediğim. Hepsi birbirinden güzel tabi ama beni etkileyenlerden birisi de bu fotoğraftı. Siyah beyaz tonların çok daha farklı bir filtre ile kullanıldığı bu uzun pozlama süreli fotoğrafta ışık, konum ve benzeri ayarlar gerçekten harika. Açıkçası ben de bu fotoğrafı gördükten sonra benzer bir tanesini denemek istedim. Ama ne ekipmanım ne teknik bilgim buna yetmedi.

Peter' ın bloğundan beğendiğim diğer bir kaç fotoğrafta şöyle.

My Shadow
Yellow Brige Ices
Night Scenes(Crossing)
Downtown Fog
Seen at Ashbridges Bay

Hudson Köşesi

Müzik, davul ve solo diyerek devam edelim. Hudson müzik bu kez Dave Lombardo' yu ağırlıyor. İşte Dave Lombardo' dan harika bir drum solo. Şu davulları çalış hızına ve karmaşasına bir bakar mısınız?

Hybrid

Nisan ayında en çok dinlediğim gruplardan birisi de Hyrid idi. Electronica,Progressive breaks,Big Beat,Nu breaks,Progressive trance,Symphonic techno gibi pek çok muzik formatını parçalarında uygulayan grubun şarkıları özellikle Extreme sporlara ait videolarda sıkça kullanılmakta ve çok da yakışmakta Sealed Özellikle baharın geldiği ve yaz sporlarına yaklaştığımız şu günlerde bu müzikle Adrenalimizi pompalamaya devam edebiliriz diye düşünüyorum. Spotify'da aratın.

Komik Resim/Fotoğraf/İlüstrasyon/Konsept Ürün

Bu ay gözüme çarpan pek çok komik resim/fotoğraf/ilüstrasyon/çizgi/konsept ürün oldu. İşte onlardan bir kaçı.

Örneğin bir USB Driver. Keyfine diyecek yok.

Google Chrome gerçeği

Star Trek fanatizmi.

Darth Vader eğer Japon Samurayları döneminde yaşasaydı

ve son olarak en iyi kodlamacının makinesi Smile

Bilecik Üniversitesi

Nisan Ayı başlarında Bilecik Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi çalışanları ve öğretim görevlileri ile bir araya gelme ve bir hafta sonu .Net kampı yapma şansı buldum. Bilecik kaldığım iki gün boyuca gerek daire başkanı gerek değerli katılımcılar beni çok güzel bir şekilde ağırladılar. Kamp boyunca saatin kaç olduğuna bakmaksızın .Net ile ilişkili bir çok ileri seviye konuya değinme fırsatı bulduk. LINQ, Entity Framework, Plug-In tabanlı programlama, Reflection ve dolayısıyla Attribute konusu, WCF tabanlı bir SOA uygulaması, Repository Pattern uyarlaması ve daha bir çok konuyu işleme şansımız oldu. İşin en güzel yanı arkadaşlarımın isteği ve arzusu idi. Çok değerli işler çıkartacaklarına emin olduğum ekip ile birlikte olmaktan büyük keyif aldım. Çalışmalarımızda zaman kısıtı pek olmadığı için yorulduğumuz vakitlerde verdiğimiz aralarda Bilecik ilini tanıma ve gezme fırsatı da buldum. Sabah kahvaltılarımız, öğle ve akşam yemeklerimiz süperdi. Mayıs ayı sonunda kısmet olursa tekrarda gitme şansı bulacağım.

Bu arada İstanbul' dan Bileciğe Yalova üzerinden gitmeye karar verip yarı yolda vazgeçip kendimi İzniğe inen uzun bir ara köy yolunda da buldum. Köyden köye yol alırken gece yanımda sadece Dolunay, ve ağaçlık araziler vardı. Maceralı bir yolculuk sonrası İznik gölüne tepeden ulaşmayı başardım. Harika bir manzaraydı. Göl üzerine vuran Yakamoz' u hiç unutamıyorum.

Film

dasbootBu ay yine eskilerden bir filmi izledim arşivimden. Küçükken TRT ekranlarında bir dizi halinde seyrettiğim, IMDB puanı 8.5 olan, 6 akademi ödüllü bu olağanüstü Wolfgang Petersen imzalı filmi sizlere şiddetle tavsiye ederim. Tabi dizi olarak derken filmin kendisi oldukça uzun olduğundan TRT' de bir kaç parça bölüme halinde yayınlanmıştı.(Aynı şeyi yine uzun olan The Right Stuff için de yapmışlardı çok iyi hatırlıyorum) Orjinal adıyla “Das Boot”. Film, ikinci dünya savaşındaki bir U-Boat’ un macerasını anlatıyor. Film boyunca denizaltının yaşadıkları bir yana, sonundaki harika finali ile de unutulmaz bir baş yapıt bence.

Eğer empati yapmayı seviyorsanız bu film sizi çok etkileyecektir. Bundan emin olabilirsiniz Winking smile Şu adresten filmin bir parçasını izlemenizi öneririm. Aslında her bölümü heyecan verici ve en başından itibaren gerçekten adrenalin patlaması yaşıyorsunuz. Özellikle gemi durdurulamaz bir şekilde dibe batmaya başladığı sırada yaşanan korkunun yüzlere yansıyışı ve tabiki o usta oyunculuklar.

John_Forbes_NashOyunlar Teorisi

Üniversitede oyunlar teorisi isimli seçmeli bir ders almıştım. Tabi sene sanıyorum ki 95 veya 96 idi. Eğer o zamanlar bu teorinin ekonomide uyarlanmasına ön ayak olan nobel ödüllü matematikçi John Forbes Nash' i tanımış olsaydım(ya da en azından Akıl Oyunları isimli filmini izlemiş olsaydım) bu derse daha farklı bir gözle bakar ve çok daha fazla ciddiye alırdım.

Internette geçen gün gezinirken bu konu ile ilişkili lisans, yüksek lisans ve doktora ders notlarının da yer aldığı bir site ile karşılaştım. Bu adresten PDF içeriklerine erişebilirsiniz. Tabi biraz inceledikten sonra eski matematik bilgilerimden de çok fazlasını unuttuğumu gördüm. Yazılım işine girince tabi ister istemez insan orjinal mesleğinden biraz da olsa uzaklaşıyor. Tabi bu durumu tekrar yaşamamak için Amazon üzerinden bir kaç matematik kitabı sipariş etmeyi de ihamel etmedim. Gerçi bazılarına 75 Euro sınırına takıldığımız için sadece uzaktan bakıyoruz ama napalım Frown

ThomasFabulousHudsonHornetHudson Hornet

Pixar’ ın Cars filmini izleyenler meşhur Hudson Hornet’ i eminim ki biliyorlardır. Hani şu toprak pistte o keskin virajı son sürat alabilen ve 1951 ile 54 yılları arasında ki yarışlarda üst üste 3 kez piston kupası şampiyonu olan 1.6 tonluk sert mizaçlı araç Wink Aslında gerçekten de böyle bir araç var biliyor musunuz? Hatta iki jenerasyon halinde üretilmiş ve Nascar’ da yarışmış.

Peki onun gerçek hikayesini öğrenmek ister misiniz? Wikipedia adresinden araca ait detaylı bir yazıyı okuyabilirsiniz. Doğruyu söylemek gerekirse o zamanlar ki araçlar neredeyse bir tank gibi ağırmış ve bolca silindir içeriyorlarmış. En azından Amerikan arabalarının bu anlamda benzerlikleri olduğunu ifade edebiliriz. Büyüklük, bolbol silindir, benzin derdini düşünmeyen canavar bir motor, çok ağır çelik iskelet, hangar gibi bagajlar, koldan vitesler, devasa direksiyonlar vb...

İlüstrasyon ve Ryan Andrews

Sırada ilistrusyon konusunda keşfettiğim yaratıcılardan birisi olan Ryan Andrews var. Star Wars' ı çok seven birisi olduğum için onun, ilk karakterler adına yaptığı pixel bazlı ilüstrasyon çalışmaları inanılmaz derecede hoşuma gitti. Wink Aşağıda seriye ait önemli karakterlerden bir kaçının pixel bazlı görsellerinin birleştirilmiş halini bulabilirsiniz. Ryan Adrews' in diğer çalışmaları da oldukça etkileyici. En azından benim için.

Gitarın Efendisi Joe Satriani

Bu ay Joe Satriani köşesinde kendisinin Metallica gitaristi Kirk Hammet ile olan amatör bir karşılaştırmasına bakıyor olacağız. Sanırım videoyu yükleyen kişi Kirk Hammet' ın sıkı hayranlarından birisi. Nitekim ona daha çok yer vermiş gibi duruyor.

Steve Lukhater

Hazır gitardan konu açılmışken, işte harika bir gitar solosu daha. Toto’ nun gitaristi Steve Lukhater’ dan geliyor. "While my guitar gently weeps" şarkısına ait canlı konserden kısa bir solo ziyafeti.

Ayın Güzeli

Nisan ayının güzeli ise ünlü Kirsten Dunst. Bahardan yaza geçtiğimiz bu günlerde daha güzel bir fotoğraf olamazdı bence. Ne diyebilirim ki? Hatta ne diyebiliriz ki? Şu sempatikliğe, göz rengine ve dudakların biçimine bir baksanıza. Neyse her zaman ki gibi daha fazla yorum yapmaktan kaçınıyorum bu konuda  Smile

Rüzgar ve Surf

Ben gençken rüzgar surf’ ü ile uğraşmış birisiydim. Öyle çok profesyonel değildim. Heleki aşağıdaki video’ daki gençler gibi hiç değildim. Ama en azından uzak mesafelere kadar gidip gelebiliyordum. Doğruyu söylemek gerekirse denizde tek başınıza rüzgarı arkanıza alıp hızla ileriye doğru gitmek ve dalgaları yararken ufuk çizgisine bakmak inanılmaz derecede keyifli. Aşağıdaki video’ yu seyredince insanın bir anda onların arasında olası ve hatta oralara gidesi geliyor Yell

Reunion Wave Classic 2010_Final Video from Open Ocean Media on Vimeo.

Alkol ve Kalori

Bültenimize sizlere faydalı olabileceğini düşündüğüm bir bilgi daha vererek devam etmek istiyorum. Aramızdan özellikle alkol kullanan arkadaşlarımızın en büyük dertlerinden birisi de sanıyorum ki hızla kilo almak olsa gerek. İşte bu noktada hangi içkilerde ne kadar kalori var bilmemiz önemli olabilir. Gerçi bu pek kafaya takılacak bir liste değil gibi görünebilir ama yine de herşeyin fazlası zarardır ilkesinden yola çıkarak hareket edersek bir göz atmamızda fayda olacağı kanısındayım.

Alkollü İçeceklere Ait Kalori Cetveli

İçecek

100 Gr’ da

Porsiyon

Porsiyon’ da

Bira 42 1 şişe     (330 cc) 140
Şarap 85 1 kadeh  (125 cc) 100
Cin 231 1 kadeh  (100 cc) 231
Rakı 335 1 duble   (85 ml) 250
Rom 249 1 kadeh   (50 ml) 125
Vermut 167 1 kadeh   (25 ml) 42
Votka 263 1 kadeh   (100 ml) 263
Viski 275 1 kadeh   (50 ml) 138
Şampanya 126 1 kadeh   (100 ml) 126
Brandy 220 1 kadeh   (100 ml) 220
Tekila 275 1 kadeh   (50 ml) 138
Naneli Likör 356 1 kadeh   (25 ml) 89

Red Bull Air Race' den Martin Sonka

Biraz uçmaya ne dersiniz? Red Bull Air Race yarışlarını sevenlerdenseniz, pilotların yüksek G basınçları altında yaptığı akrobotik hareketler dışında zamana ve birbirlerine karşı yaptıkları mücadelenin de görülmeye değer olduğunu bilirsiniz. Peki hiç antrenmanlarda nasıl çalıştıklarına baktınız mı? Örneğin Martin Sonka. Aşağıdaki kaliteli Vimeo videosunda bu çılgınlığa şahit olabilirsiniz. Sanırım bunu izlerken bile insanın midesi ağzına gelebililyor yer yer...Özellikle kanat ve kokpit içi kameradan pilotun ne kadar zorlandığını, ne kadar zor hareketler yaptığını görebiliyoruz. Üstelik fon müziği de durumun vehametini ortaya koymakta. Bu arada Metallica' ya anladığım kadarı ile efsanevi makine Canon EOS 5D Mark II eşlik etmiş eler yapıyor?

Martin Šonka, SU-31M, Příbram from Martin Šonka on Vimeo.

Film Replikleri, Unutulmaz Sahneler

Bu ayki film repliği 2005 yapımı Batman Begins’ den geliyor. Çocukluğumun en önemli kahramanlarından olan Batman’ in bence en iyi filmi buydu.

Özellikle başrolde, Amerikan Sapığı, Terminator : Salvation gibi filmlerden tanıdığımız Christian Bale’ in olması filmi doğrudan ön plana çıkartmaya yetiyordu. Üstelik bu filmde ona çok usta bir aktör de eşlik ediyordu. Harika aksanı ile Michael Caine.

Öyleyse repliğimize geçelim. Bruce Wayne’ in evi yanarken asansörden aşağıya doğru inilmektedir. Alfred, patronunu kurtarmıştır. Bruce ise yarasının farkında bile değildir. Asansörle aşağıya doğru inerlerken, yukarı doğru büyük bir üzüntü ve acı içerisinde bakar ve sonrasında Alfred’ e seslenir.

Bruce Wayne: What have I done, Alfred? Everything my family... my father built...
Alfred Pennyworth: The Wayne legacy is more than bricks and mortar, sir.
Bruce Wayne: I wanted to save Gotham, I failed
Alfred Pennyworth: Why do we fall sir? So we might learn to pick ourselves up
Bruce Wayne: You still haven't given up on me?
Alfred Pennyworth: Never

Tarih boyunca insanlık hep birbiriyle savaşmış durmuş. Kimi zaman taş ve sopa ile, kimi zaman keskin kılıçlarla, kimi zaman teknolojinin akıl sır erdiremeyeceği silahlarla. Ama eskilerde yapılan dövüşlerde bir başka olurmuş. Ne kadar doğrudur bilinmez ama Achilles’ in Boagrius’ a karşı olan mücadelesi onbinlerce adamın hayatını kurtarmış. Çünkü bu sayede taraflar birbirleri ile savaşmamış. O zamanlar böyleymiş. Sanırım. Peki Achilles, dev gibi bir adamı nasıl olmuşta alt etmiş Winking smile Benim seyrettiğim en güzel dövüş sahnelerinden birisidir. Çeviklik, sakinlik, soğukkanlılık, hız ve rakibi küçük görmeme ama aynı zamanda onu hemen algılayıp kendine olan güvenini yitirmemek Smile Buyrun seyredelim. (1080 HD’ de izlemenizi tavsiye ederim)

Bu arada şu anda gaza geldiyseniz eğer bir de 300 filminden şu dövüş sahnelerini izlemenizi önerebilirim Smile

Option Auto ve Ferrari F430

Geçtiğimiz bültenlerde yayınlamaya başladığım Option Auto bölümü sanıyorum ki epey bir ilgi çekmiş. Bu ay ekranlara vahşi bir Ferrari 430 Scuderia Novitec R’ yi taşımak niyetindeyim. Motor sesi dışında o ivmelenme nedir öyle arkadaş Smile Tabi pilot 340 km/h sürate çıkmak için aracı önceden epey bir hazırlıyor. Sonunda da başarıyor zaten.

Bu arada eğer yukarıdaki video hoşunuza gittiyse bir de buna bakın derim. (Arabanın Hakkını ver Hakkınııı...Beyazlı kıza dikkat...)

NBA Yıldızı

Basketbol ile devam edelim diyorum.Bu ayki bültenimde de sizlere bir efsaneyi paylaşmak isterim. Portland Trail Brazers takımından daha çok smaçları ile ön plana çıkan Clyde "The Glide" Drexler. İzleyelim Smile

Top Gear ile Bugatti Veyron ve Euro Fighter

Şimdi fark ettim de bu ayki bültenimde henüz Top Gear' a yer vermemişim. Skandal! Onların genelde otomobilleri birbiriyle karşılaştırdığını veya yarıştırdığını biliyoruz. Evet ama zaman zaman da çok uçuk kaçık işlere imza atabiliyorlar. Örneğin bir Bugatti Veyron ile Avrupalıların gururu sayılabilecek olan Euro Fighter' ı yarıştırmak kimin aklına gelir ki?

Bugatti Veyron vs Euro Fighter

Gülelim

Biraz daha gülelim ne dersiniz.

Kuşların gözünden kablosuz iletişim

SMS abartısı

Biz sadece sarışınların öyle olduklarını bilirdik

Google+' a farklı ama bence doğru bir bakış açısı. Kasabaya yeni bir güzel gelir

Eyvah diyorum

Star Trooper için masa başı görevi ölmekten beterdir

Sınır tanımaz yaratıcılık

Hepimizin giysi dolabında olması gereken T-Shirt

Son olarak sizlere ev yapımı bir Graffiti tarifi vermek istiyorum. Hani ne kadar doğrudur bilinmez ama mantıklı da görünüyor Smile

ve Geri Dönüşüm Mevzusu

Şüphesiz ki dünyanın en çok satan cep telefonu iPhone. İlk çıktığındaki satış rakamları ile şu anki satış rakamları arasında inanılmaz büyük fark var. Bunda en büyük nedenlerden birisi de tasarımın ve tabi son kullanıcı deneyiminin üst seviyede tatmin edici olması. Peki her iPhone kullanıcısının yaptığı tipik hareket nedir? Yeni bir iPhone çıktığında ona sahip olmaktır elbette. Peki eski iPhone ne oluyor? Ya satılıyor ya da...Aşağıdaki raporu bir inceleyin isterim. Özellikle Kongo bölgesi ve yine Afrika' nın sömürülüşüne tanık oluyoruz. Bu grafiği incelerken Black Diamond havası esti biraz da Undecided Cep telefonlarının hangisi olursa olsun insan sağlığına olan zararları hem çalışırken hem de geri dönüştürülürken ki etkileri ile birlikte güncel bir tartışma konusu. Bu tip bilgileri okuyunca gelecek için insan çok ama çok endişeleniyor. Bu adresteki içeriği incelemenizi tavsiye ederim.

Star Wars

Gelelim klasikleşen Star Wars köşemize. Bildiğiniz üzere Kinect’ in PC için olan versiyonu 1 Şubat tarihinde resmen duyuruldu. Ama yine XBox’ un heyecanı bir başka. Sonuç itibariyle uzun süredir var olan bir know-how' un ürün olarak uyarlandığı bir yapı söz konusu. Peki Star Wars ile Kinect bir araya gelirse? Düşünsenize bir Darth Vader ile karşılaşıyorsunuz. Ama tabi isterseniz eğlenebilirseniz de. Nasıl mı? Winking smile

Yorumlardan

Oldukça uzun bir süredir(2003 Kasımdan bu yana) bir şeyler yazmaya çalışıyorum. Daha çok teknik ağırlıklı olarak yaptığım paylaşımlar arasında sadece makaleler yer almıyor. Görsel eğitimler, seminerler, Webinerler de bulunmakta. İşin güzel yanı tüm bunların tamamen ücretsiz olması Wink Ama yine de çoğu insan bu paylaşımlardan haz etmiyor olacaklar ki, zaman zaman paylaşılanlara çok olumsuz yorumlar da gelebiliyor. Eskiden bu tip yorumları çok fazla kafaya takardım. Ama artık gülüp geçiyorum ve hatta benim için çok da keyifli hale gelmeye başladı bunları okumak. Bazen kendimi bu kişilerin yerine koymaya çalışıyorum. Hiç üşenmeden olmayan mail adresleri üretip, var olmayan takma lakaplar ile bir de yazıyı okuyup düşünerek bu tip yorumları yazmaya çabaladığımı hayal ediyorum. Sonrasında ise gülüyorum Laughing Hani yabancı kaynaklı bazı robotlar var. Bu tip Comment kısımlarına bol miktarda spam yorum atıyorlar. Hani onlar bir derece de, burada adam oturup resmen düşünüyor, planlıyor, icra ediyor Ha ha haaa!!! Az çok kimler olduklarını biliyorum aslına bakarsanız. Hatta bunların tetikçileri de belli de neyse. Yine de biz napıyoruz; Durmuyor ve inandığımız yolda yürümeye devam ediyoruz. Bu vesile ile bende sizlere bu yorumlardan yayınlanan bir tanesini ve yayınlanmayan 3 adedini paylaşmak istiyorum. Her ne kadar söz konusu kişilerin verdikleri mail adreslerinin gerçek olup olmadığını bilmesemde(cevap atıp uğraşasım hiç mi hiç yok çünkü) yine de saklama gereği duydum.

Bakalım önümüzdeki zaman diliminde nasıl eğlenceli yorumlar alacağım. Sabırsızlıkla bekliyorum. Geldikçe sizlerle de paylaşırım zaten. Birlikte güleriz Laughing

Okunanlar

Bu ay içerisinde okuduğum teknik makaleleri de son olarak sizlerle paylaşmak isterim. FeedReader programında çok fazla sayıda Feed olduğunda epey bir geriden gelmek zorunda kalıyorum Embarassed Örneğin EF 5.0 Beta sürümü bir hayli oldu ama ilgili makalelerini okuma fırsatını ancak bulabildim. Neyse işte liste.

EF 5.0 Beta - Enum Type Support
EF 5.0 Beta - Table Valued Function Support
EF 5.0 Beta - Spatial Data Type Support
C# çı için Javascript Scope' ları
C# çı için Javascript Function Overloads
MVC' ciler için ASP.NET Web API
Visual Studio 2011 Attach to Process
ASP.NET MVC 4 için Ufak Bir Bilgi
Parallel MSBuild - Build Faster in Parallel
An Overview of Performance Improvments in .Net 4.5
Using CSS3 Media Queries to Build a More Responsive Web
.NET Versioning and Multi-Targeting - .NET 4.5 is an in-place upgrade to .NET 4.0

Ayın Sözü

Bu ayın sözü Bernard Shaw' dan geliyor.

"Akıllı adam aklını kullanır. Daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır"


Türk insanı olarak hepimiz her konuda bilgi sahibi olduğumuzu düşünür ve bolca ahkam keseriz. İnkar etmeyin hepimiz böyleyiz. Ancak yine hepimiz şunun da farkında olmalıyız. Paylaşımcı bir şekilde bilgiyi ortaya koyup fikir almak, yeni görüşlere açık olmak ve tabi bunları sorgulamadan kabul etmemek, en azından düşüncenin bilimsel ispatının peşinde koşmak önemli bir meziyettir. Ancak daha da önemlisi, bu kitleyi kurabilmek, ayakta ve bir arada tutabilmektir. Benim bu söze istinaden nacizane düşüncem budur.

Elmalar Apple' a Karşı

Hiç Apple ile Elmayı karşılaştırdınız mı? Elma ile Armutun kıyaslanmasından farksız bir olay gerçi ama infografiği oldukça etkileyici olmuş. Şimdi aşağıdaki resme dikkatlice bakın. Enteresan istatistiki bilgiler bulunmakta. Söz gelimi Apple üretiminin %100' ünün Çin' de yapıldığını bilmiyordum. Bir de Çin mallarına kızarız. Bir iPhone kullanıcısının, bu çin malı diye kullanmaktan vazgeçtiğinizi gördünüz mü hiç Tongue out MBAOnline tarafından yayınlanan grafik aşağıya doğru epey bir uzamakta ama sıkılmadan okuyacağınızdan eminim.

Vizyon

Bu ay dikkatimi çeken 3 yeni film var. 2012' de vizyonda olacak bu filmleri mutlaka izlemek üzere listeme aldım. Onlara ait bulduğum bir kaç fragman ise heyecanımı iyiden iyiye arttırdı diyebilirim.

Total Recall (İlk seyrettiğimde sevgili Arnold' un oynadığı bu film favori cult' lar arasındadır)

The Avangers (Sevdiğimiz pek çok kahrama bir arada)

ve Batman The Dark Nigth Rises

Nisan bültenimizide bu şekilde sonlandırıyorum. Tekrardan görüşmek dileğiyle kendinize iyi bakın Wink

Yorumlar (13) -

  • Hocam boşverin dengesiz insanların ne yazdıklarını kendi adıma ben sizin ne kadar değerli ve paylaşımcı bir insan olduğunuzu en iyi bilenlerdenim şunu iyi bilmenizi ve bunu abartmadığıma da emin olmanızı isterim bugün türkiye'de yazılımla uğaraşan ya da uğraşmış her kim varsa sizin paylaşımlarınızdan mutlaka nasibini almıştır ben buna adım kadar eminim yıllardır takipçinizim ve yıllardır yeni teknolojileri bize yani ingilizce bilen bilmeyen insanlara kendi ana dilimizde sade ve anlaşılır bir biçimde kendi benzersiniz örneklerinizle kimi zaman esprili bir konudan, kimi zaman dünyadaki gerçek bir olayla ilişki kurarak, kimi zaman kendi hayatınızla giriftleyerek kendinize has sunumunuzla ve değerli vaktinizi harcayarak paylaştınız ve senelerce mvp oldunuz daha bunun üzerine saçmalayan insanlar varsa lütfen onlara aldırış etmeyiniz biz sizin kim olduğunuzu biliyoruz,  başarılarınızı hazmedemeyenler her zaman olacaktır. Gülün geçin lütfen.
  • Bülten çok eğlenceli olmuş. Ayrıca  Bilecik'teki  eğitim çok güzeldi ve çok faydası oldu mayıs sonu İNŞALLAH tekrar görüşürüz.
  • Arkadaşlar,

    Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum öncelikle. Paylaştığım yazıların birileri tarafından okunuyor olmasını ve yararlanıyor olmalarını bilmek gerçekten en büyük ödül zaten benim ve benim gibi yazarlar için Smile
  • @Ugur Mayıs ayı içerisinde geliyor olacağım hiç merak etmeyin ;)
  • Aytaç'a sonuna kadar katılıyorum.
    Makalelerinizi ve videolarınızı okuyup,izleyip derslere giren, kendi bloglarında yazdığınız makalelerden makaleler türeten pek çok insan olduğunu düşünüyorum ki buda böyledir zaten,
      Bilgisine güvenen adam paylaşım yapar, bilgi denizdir ve bu kişi daha iyisine sahip olduğunu düşündüğü için zaten hep bir adım öndedir, bu yüzden yaptığı paylaşımlar kişiyi sıkıntıya sokmaz diye düşünüyorum. Bu kişide siz ve sizin gibi sayılı insanlardır.
      Bazı insanlar hayatta kolay kolay başarıya erişemez ( bu kendi kafalarındaki başarı ) ona ulaşmak için çok çabalarlar buda onlara çalışmada sonsuzluk yolunu açar, çünkü hiç bir zaman tatmin olmaz. Ve böyle insanlar dünyada iz bırakarak giderler. Yıllardan beri yaptığınız paylaşımlara kendi adıma saygım sonsuzdur. O kadar konuşacak şey varki daha fazla kirletmeyeyim bülteninizi Laughing
    İyi Çalışmalar.
  • Burak Hocam, yukarıda bahsettiğiniz yorumlara baktım. İnsanların bu gibi yorumları komplekslerinden kaynaklanıyor sanırsam.Bence kendi alanınızda başarıyı yakalamış,hedeflerine ulaşmış birisi olarak görüyorum ve kendinizi kanıtlamaya ihtiyacınız olmadığını düşünüyorum. Zaten siz Türkiye'de C# ve servisler konusunda isim yapmış kişilerdensiniz.
  • Sevgili Mahmud ve Emre. Değerli yorumlarınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.

    Aslına bakarsanız Guru olmak gibi bir amacım hiç olmadı. Ya da kendimi kanıtlamak gibi. En büyük hedeflerden birisi geride kalanlara önemli ve kıymetli bilgiler bırakmak aslında.

    Teknik olarak yazılan bu kadar yazıdan hiç bir şey anlamayan birisi bile, aslında söz konusu süreçten disiplin, istikrar ve planlı çalışma gibi pek çok kavramı kendisine ders çıkartabilmeli bana göre.

    Yorumları yazanlar gerçekten sizlerin de söylediği profillere uyan kişiler olabilirler. Bu bülten de bile amaçlardan birisinin aslında yazılımın dışında da, eğlenebileceğimiz, mutlu olabileceğimiz bir dünya olduğunu göstermek fikrini dahi anlayamayacak kadar dar görüşlü insanlar bana kalırsa.

    Aslında daha önceden de söylediğim gibi kimler olduğunu az çok biliyorum. Hatta azmettiren bazı önemli ve ne yazık ki egosu son derece yüksek olan kişiler de var. İsimleri ben de kalsınlar ama paylaşım yapanları baltalamak isteyen paylaşımcılar olduklarını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim Smile
  • Düştüğün yerden Bir Avuç Toprak alarak kalkacaksın Smile demek istiyorum ilk karikatür için SmileHocam bülten harika olmuş emeğinize sağlık.Mayıs ayının sonunda görüşmek dileğiyle. Ayrıca fotoğraflarda Steve çıkmamışSmile Sandalye var ama Smile
  • Enteresan gerçekten. Çok şaşırdım. Bunların derdi ne ki, ne garip eleştiriler. Daha doğrusu bunlara eleştiri demek de güç! Türkiye gibi bana göre teknik konularda yüzeyselliği biraz aşan paylaşımların bile son derece kısıtlı olduğu bir ülkede birileri çıkmış hiçbir karşılık beklemeden üstelik de işi bilerek bilgilerini paylaşmış. Şu yazılanlara bakın! Ne rahatsız tipler varmış yahu! Ama bunlara rağmen bu güzel paylaşımlara devam etmiş olmanız yazılarınızın değerini bir kat daha arttırdı gözümde Smile
  • @Bilge Mayıs sonu görüşeceğiz inşallah. Güzel planlarım var sizler için Smile Bu arada "Hepimiz Steve' iz" Smile)

    @Cem Desteğiniz ve görüşleriniz için teşekkür ederim. Çok eskiden bu tip yorumlara ben de fazlasıyla takılıyordum ama uzun zamandır inanarak yaptığım işin arkasında durmayı tercih ettim. O yüzden yazmaya devam ediyorum ve bir aksilik olmassa da devam edeceğim ;)
  • Merhaba Burak Bey,

    Herkesin dikkatini yorumlar kısmı çekmiş gibi görünüyor Smile madem öyle ordan başlayayım bende. Yabancı paylaşımcıların blogları facebook sayfaları gibi tartışmalarla doluyken yerli paylaşımlara bir teşekkür birle çok görülüyor. Kişiler diğer blog sayfalarına yorum yapmak istemiyorlar veya fake isimlerle  yorum, hakaret yapıyorlar. Sanırım bir blog sayfasına gerçek adımızla yorum yaparsak blog yazarından daha aşağıda bir pozisyonda gözükürüz mantığı bunu yaptıran. Çünkü bunu zaman zaman ben de hissediyorum kendi blogumda ve çevreden gelen tepkilerle.

    Bir başka konu, kişilerin bilgiyi mezara götürecekmişçesine saklaması. Sorunca söylememesi v.s. Bir insan, bir konuyu öğrenmeyi kafasına  takmışsa onu kesinlikle öğrenir. Genelde yabancı kaynaklardan öğrenir. Madem öyle anadilinde öğrensin. Benim veya senin blogundan öğrenmiş ne farkederki. (Gerçi senden öğrenmesi farkeder tabiSmile uzun zamandır yazıyorsun gibi görünüyor.)

    Bence bir yazarla oturup muhabbet etme imkanın yoksa yazılarını, kitaplarını okumak gerek. TV'de gazetelerde gördüğüm tanışmak istediğim kişilerle görüşme imkanım yok.  Belki sizinle karşılaşırız Smile Hele yabancı yazarlarla hiç görüşme imkanı yok gibi. O halde onları okumak, tanımak demek benim için. Yorum yapmak, cevap almak ise görüşmek demek.

    Neyse benim yorum senin yazıyı geçecek bu gidişle...
    Bu yazıda matematik problemleri ve Peter Schemering' in fotoğrafları dışında ilgimi çeken konu çıkmadı pekSmile

    Kal sağlıcakla...
  • Burak Bey .Net teknolojisini ilk çıktığı versiyonundan itibaren kullanırım.
    Yazılarınızı da çok eskiden beridir takip ederim. 2002..2004 gibi yıllar yanlış hatırlamıyorsam.
    Geriye doğru baktığınızda neredeyse 10 yıl gibi bir süre geçmiş.
    Blogunuz aracılığı ile yazdıklarınızı okumaya hala devam ediyorum.
    Paylaştığınız bilgilerden oldukça faydalandım. Bunları çalıştığım işyerlerinde de uyguladım, kullandım.
    Pek çok konuda acemiliğimi yazdıklarınızı okuyarak attım. Bazen yazdıklarınız içinde geçen bir kelime, bir kavram
    hiç bilmediğim yeni teknolojileri araştırmam için bir başlangıç noktası oldu. Bazende bildiğim bir kavramın ayrıntılarını
    sizin yazdıklarınızda buldum. Ben tüm emeğiniz ve paylaşımınız için size teşekkür ederim.
    Bu tür olumsuz yorumlar aslında sadece size özel değil. Sitelerini gezdiğim üreten ve paylaşan bazı insanlara da bu şekilde
    yorumlar yoluyla rahatsızlık verenler oluyor.

    Bunlar başta saygıyı, üretmeyi, eleştiri yapmayı, işbirliğini bilmeyen insanlar.
    Ama bizim insanlarımızın bazıları ve belki de pek çoğu seyirci olmayı çok seviyor.
    Bildiğin televizyon seyircisi gibi.
    Sen araştıracaksın, emek harcayacaksın, anlatacaksın. Bunlar izleyecek.
    Hep başkalarının emeğini merdiven basamağı gibi kullanacak yükselecek.
    Beğen butonuna basacak. Kendisi rahat huzurlu bir hayat yaşayacak.

    Bu insanlara diyebileceğim yapabiliyorsan sende yap. Yapamıyorsan saygı göster.

    İnternetteki içeriği oluşturan makine değil insanlar. Bugün internette bir arama yapıp birşeyler elde edebiliyorsak
    bunu paylaşan insanlara borçluyuz.
    Bende teknik olarak biryerlerde paylaşımda bulunuyorum. Sizin kadar istikrarlı değilim. İstikrar da çok önemli
    yukarıda dedik ya 10 yıl gibi bir süre.

    Farklılık olmasa gelişim nasıl olacak. Örneğin aynı düşününen tek tip insan modeli. Herkes klasik müzik seviyor.
    Diğer müzik dalları nasıl doğardı ve gelişirdi. Pop, Rock, Caz
    Bir başka tek tip insan modeli herkes C++ ile ilgileniyor ve kaynak üretiyor. Diğer diller nasıl gelişecekti.
    İnsanı robottan ayıran farklılıklarımız.

    Siz burada C# ile ilgili yazarak bir boşluğu dolduruyorsunuz.
    Bir başkası Java, bir başkası linux, bir başkası php, bir başkası autocad, photoshop .... gibi teknik konular
    Kimisi seyahat, ekonomi, kültür, hobi .... gibi genel konular.

    Yorumu baya uzattım. Emekleriniz için tekrar teşekkürler.
  • Hocam bu piyasada çalışıpda sizin makalelerinizi okumayan tanımıyorum elinizden gelenin en iyisini yapıp bizlere sunduğunuzdan da şüphem yok.Taktir ve teşşekkür edilmesi gereken paylaşımlar bu kıskanılıyor saçma sapan yorumlar alıyorsa bunu yazanlar yanında silikon tabancası ile gezsinler malum çatlağa en iyi şey silikon sıkmak Smile

Yorum ekle

Loading