Girişimci Ruh ve BizSpark

BizSparkTileMerhaba Arkadaşlar,

Üniversiteye 1993 yılında girdim. O zamanlarda Matematik Mühendisliği bölümünde GwBasic, C++, Cobol gibi programlama dilleri okutuluyordu. Yazılıma ilgili ve meraklı bir öğrenciydim. Gerçi o zamanlar bu meslek şimdiki gibi dallara ayrılmıyordu(Yani Yazılım Mühendisi, Database Developer, Database Admin, Scrum Master, Team Leader, Software Architect, Senior Developer, Web Designer vs…)Genel olarak ortada dolaşan Bilgisayar Programcısı gibi bir kavram söz konusu idi. Zaman ilerledikçe Delphi ile(ve üstad Anders Heijslberg ile) tanıştım ve sonrasında Microsoft ürünlerine geçiş yaptım ve bu yoldan 1999 yılından beri hiç sapmadım Winking smile 

Aslında Üniversitenin ilk yıllarından itibaren hayalim bir şirket kurabilmek ve yazılım ürünleri geliştirebilmekti. Freelance bir kaç iş yapmıştım ama sonunda maaşlı çalışan bir eleman olup çıktım ve bu yıllardır bu şekilde devam etmekte Smile Bir başka deyişle hayallerimi tam olarak gerçekleştiremedim.

Doğruyu söylemek gerekirse bir yazılım şirketi kurmak hiç ama hiç kolay değil. Her şeyden önce elinizden güçlü bir veya daha çok ürün bulunması şart. Üstelik bu ürünleri satabilmeli ve daha da önemlisi pazarlayabilmelisiniz. Bu anladam piyasadaki ihtiyaçarı fark edebilmek son kullanıcıya hitap edecek ruhunu okşayacak hamleleri yapabilmek çok önemli. Sermaye, şirket binası, demirbaşlar, bilgisayarlar gibi konulara ve gerekliliklere hiç değinmiyorum zaten Smile Ancak işin önemli bir kısmı da varki o da Lisanslı ürün kullanımı.

Şöyle bir düşündüğümüzde Microsoft ürün grubu içerisinde lisans ücretleri oldukça yüksek olanların varlığında aslında hem fikiriz. Ama olmassa olmaz ürünler olduğunu da kabul etmekteyiz. Özellikle bir yazılım ekibine sahipsek ve Agile süreçleri uygulatıyorsak Visual Studio Team System şart. Veri ambalarımız için SQL Server şart. Uygulama geliştirme için Visual Studio şart. Hatta bir testçimiz veya mimarımız var ise onlar için özel olan Visual Studio sürümlerini kullanmamız da şart. Daha sayılabilecek pek çok temel ve gerekli ürün söz konusu.

Hal böyle olunca lisans ücretlerinin yüksek olmasının karşısında özellikle yeni çıkan versiyonların kullandırılması adına Microsoft tarafında önemli çalışmalar da söz konusu. BizSpark programı bu anlamda oldukça önemli bir yere sahip. Ben MVP olduğum dönemlerde(yani emekli olmadan önce) pek çok seminerimin girişinde Bizspark programının tanıtılmasına yer vermeye çalışırdım.

Aslında program bana göre son derece başarılı ve hızla gelişiyor. 3 senelik bir yazılım şirketiyseniz, elinizde ürün veya ürünleriniz var ve yıllık cironuz 250bin doların altında ise yukarıda bahsettiğim ürünler ve daha fazlasını BizSpark programından yararlanarak ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Ürün ailesinde neler yok ki Smile

  1. Visual Studio Ultimate with MSDN
  2. Visual Studio Team Foundation Server 2010
  3. Expression® Studio Version 4
  4. Microsoft Windows Server® (Enterprise'a kadar tüm versionlar)
  5. Microsoft SQL Server® (tüm versionlar)
  6. Microsoft Office SharePoint® Portal Server
  7. Microsoft System Center
  8. Microsoft BizTalk® Server
  9. Microsoft Dynamics® CRM
  10. Ek olarak BizSpark startups üyelerine Microsoft Azure™ Services Platformun da kullanım hakkı

Süper öyle değil mi? Smile  Program bence çok önemli. Daha başka avantajları da mevcut. Özellikle daha fazla kitleye ulaşabilmek adına BizSpark veritabanına kayıtlo olmak bunlardan birisi. Bildiğiniz gibi buradaki pek çok ürünün (Visual Studio, SQL Server, Biz Talk) yeni versiyonları önümüzdeki yıl içerisinde çıkıyor olacak. Dolayısıyla 3 senelik bir şirket değilseniz bile, geleceğe yatırım yapmak açısından programı ciddi anlamda takip etmeniz ve ileride katılmanız faydalı olacaktır.

Program hakkında daha detaylı bilgiye bu adresten de ulaşabilirsiniz. Özellikle referans olarak yazılmış firmaların isimlerine dikkatinizi çekmek isterim.

Yorumlar (1) -

  • Merhaba,

    Bizspark taki keyler artık yetmediğinde bu programdan extra lisans satın alabiliyormuyuz? Yoksa 300 dolar gibi fiyatlara ofis windows mu satınalmamız gerekiyor

    Bilgilendirme için şimdiden teşekkürler.

Yorum ekle

Loading